Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on eelkõige Kagu-Eesti inimeste soov olnud, et piiripunktis järjekorra puudumisel oleks võimalik piir ületada ka selle eest eraldi tasu maksmata. "Samas olime huvitatud korra säilimisest piiri vahetus läheduses ja et teedele ei tekiks taas järjekordasid. Seetõttu leidsime, et tasu ei pea maksma, kui järjekord sisuliselt puudub," märkis Pevkur.

Viljar Kärk siseministeeriumi piirivalvepoliitika osakonnast täpsustas, et läbi Koidula ja Luhamaa piiripunkti Eestist lahkuvad A- ja B-kategooria sõidukid ei pea infosüsteemis järjekorra kohta broneerima ning võivad piiripunkti suunduda ilma ooteala läbimata. Kagu-Eestis avatakse piirijärjekorra broneerimissüsteem ainult selleks ajaks, kui piiripunktidesse on oodata tavalisest rohkem sõidukeid.

„Süsteemi kasutamine ja sõidukite maanteepiiripunkti sisenemise korraldamine on vajalik, et vältida probleeme mida võivad tekitada kilomeetrite pikkused järjekorrad. Varasemast mäletame piiripunktile eelnevate teede ääres veoautode kolonne, mis lisaks liikluse halvamisele tekitasid liiklusohtlikke olukordi. Ootejärjekorra süsteemiga saame tagada sujuvama piiriületuse aktiivsematel perioodidel,“ lisas Kärk.
Narva maanteepiiripunkti ületavad sõidukid peavad piirijärjekorra infosüsteemis järjekorra koha võtma ning ooteala siiski läbima, kuid järjekorra puudumisel selle eest tasu ei võeta.

„Sõiduautode ja mootorrataste eest ei pea enam tasuma järjekorra koha võtmise ja ooteala teenuste kasutamise eest, kui järjekorra koht võetakse elavasse järjekorda iseteeninduskioskist ootealal ning sõiduk ei viibi ootealal enne piiripunkti suunamist kauem kui 15 minutit. Juhul kui sõidukile broneeritakse koht veebis või telefoni teel, tuleb vastava teenuse eest tasuda,’’ lausus Kärk.

Sel aastal lõpevad viieks aastaks sõlmitud lepingud praeguste teenusepakkujatega ning siseministeerium valis avalikul konkursil välja ootealade teenuse korraldajad – Narva ooteala hakkab haldama AS Transservis-N, Luhamaa ooteala OÜ Collade ja Koidula ooteala Paldiski Sadamate AS. Ootejärjekorra infosüsteemi hakkab haldama GoSwift OÜ.
C- ja D-kategooria sõidukite puhul piirijärjekorda registreerimise ja ooteala kasutamise kord ei muutu.

Uus kord jõustub Narvas ja Koidulas 23. mail ning Luhamaal 5. novembril 2016.