Rahandusminister Jürgen Ligi teatas esmaspäeval riigikogus, et politsei ja kaitseväe reaalpalk tõusis eelmisel aastal 0,3 protsenti. „Ta siiski kasvas, sest hinnad ju ka, nagu siin äsja opositsioon rääkis, kasvasid,“ kõneles Ligi.

Siseministeeriumi pressinõunik Annely Martin ütles Delfile, et siseministeerium rahandusministri sõnu politseinike palgatõusu kohta kommenteerida ei saa.

Ligi rääkis riigikogu ees veel, et suur palgalangus oli siseministeeriumi valitsemisalas päästjatel, kelle reaalpalk langes 2,4 protsenti. Paratamatult tekib küsimus, mida on ministeeriumil plaanis päästjate palgaga ette võtta.

„Riigieelarve koostamise valguses on oluline tähele panna, et konkreetsetest võimalikest palgatõusu numbritest rääkimine on veel ennatlik ja spekulatiivne ning seda soovib siseministeerium vältida,“ vastas Martin.

Küll on siseministeeriumi taotluses Martini sõnul arvestatud ministeeriumi valitsemisala asutuste personalikulude tõusuks 13 protsenti.

„See ei jagune kõigi vahel võrdselt, vaid arvestab nii sisejulgeoleku kui ka regionaalarengu valdkondlikke prioriteete,“ jättis Martin täpsustamata, millist palgamuutust on uuel aastal loota päästjatel.

Martin kinnitas samas, et siseministeeriumi eesmärk on taastada valitsemisala töökohtade konkurentsivõimet tööjõuturul, mistõttu annavad tema sõnul nii siseministeerium kui ka selle allasutused oma parima ning seisavad eelarveläbirääkimistel oma töötajate eest.