Lepingu eesmärk on rentida väravaid, osta nende paigaldus ja hooldus kuni seitsmeks aastaks. „Esmane tellimus esitatakse tulevasele pakkujale pärast lepingu sõlmimist ning selleks on 16 automatiseeritud värava paigaldus ja hooldus kuni 2022. aasta lõpuni,“ selgitas siseministeeriumi identiteediteenuste osakonna programmijuht Rein Süld. Ta lisas, et esmase tellimuse eeldatav maksumus on turu-uuringust lähtuvalt 1,4 miljonit eurot, lõplik hind selgub aga pärast piiratud hankemenetluse läbiviimist. Hiljem on võimalik juurde hankida raamlepingu alusel uusi väravaid ja moderniseerida olemasolevaid.

Hange on avatud ka piiritagustele ettevõtetele. Siseministeerium märgib, et pärast hanke võitja väljakuulutamist ning lepingu sõlmimist peaks 180 päevaga ehk poole aastaga automatiseeritud piirikontroll valmis olema.

Kui automatiseeritud kontroll peaks rikki minema, eeldab ministeerium arendajalt reageerimist kuni kahe tunni jooksul. Projekti kaasrahastab Euroopa Liit.

Automatiseeritud piirikontroll on kasutusel Eestis näiteks Tallinna lennujaamas, kust saavad ülesseatud masinatega inimesed piiri mugavalt ületada. Sealt pääsevalt läbi Euroopa Liidu, Euroopa majanduspiirkonna ja Schengeni viisaruumi riikide kodanikud. Piirikontrollist pääsevad läbi vähemalt 15-aastased kehtiva e-passi omanikud dokumenti masinale näidates.