"Kindlasti mitte," vastas Potisepp küsimusele, kas ettevõtjad on nii suureks palgatõusuks valmis. "Isegi kui me võtame praegu viimaste aastate statistika, kus tõesti on ka toidutööstuses palk umbes viis protsenti aastas tõusnud, siis praegu palga veel 26-protseniline tõus väga reaalne pole."

Potisepa sõnul võib palkade kasvutempot mõjutada järjest süvenev tööjõupuudus, kuid jäi oma esialgse väljaütlemise juurde.

Ettevõtjaid on kuulda võetud, kuid muudatus on kosmeetiline

Potisepp avaldas heameelt, et valitsus on koalitsioonilepet kirjutades kuulda võtnud ettevõtjaid ja kavatseb alandada sotsiaalmaksu ühe protsendi võrra. "See on kindlasti sõnum, et ettevõtjaid on kuulda võetud, aga esimene reaalne samm ehk üheprotsendiline langus on pigem kosmeetiline muutus," kõneles Potisepp.

"Võib-olla ei ole päris aus, et ühe käega antakse ja teistelt kahe käega taskust võetakse," leidis Potisepp kütuseaktsiisi tõusule viidates. "Ettevõtjate seisukohalt mõjutab see kõiki tooteid ja teenuseid."

Potisepa sõnul ei saa unustada, et elekter ja kütus on alati kaks põhilist kulukomponenti, mis mõjutavad kõikide teenuste ja kaupade hindu ülespoole. Ta märkis, et viimase aja uuringud näitavad ka seda, et inimesed on hakanud ikkagi vähem kütust ostma.

"Mul on väga kahju ka nendest inimestest, kes maal elavad," avaldas ta kahetsust ja tõi oma tuttava näite, kelle jaoks lähim bensiinijaam on elukohast 40 km kaugusel.

Potisepa sõnul väljendab peaminister küll õigesti, et aktsiisi tõus kergitab kütuse hinda viis senti liitri kohta aastas, aga saja liitri puhul on see summa juba suurem ja tuhande liitri puhul palju suurem, sest keegi ei tarbi kütust ühe liitri kaupa.

"Majanduses on kõik nii omavahel seotud ja üksikuid lülisid ei saa üldisest kontekstist välja tõmmata," rääkis Potisepp. "Mitte ainult aktsiis ei mõjuta kütuse hinda. Aktsiis lisandub kütuse hulgihinnale, seejärel juurdehindlus ja alles siis tuleb käibemaks, mis tähendab, et kütuse jaehind tõuseb palju rohkem."

Potisepa sõnul tekitavad kavandatavad maksumuudatused ettevõtjate seas muret. "Ettevõtjad hoiavad peast kinni ja mõtlevad, mis järgmiseks," lausus toiduliidu juht.

"Meile ei ole neid muudatusi esitletud koos analüüsidega, tahaks väga loota, et need analüüsid on olemas," avaldas Potisepp lootust. Samas on ta jätkuvalt üllatunud, kuidas antakse enne valimisi lubadusi,millel tegelikult kate puudub ja siis, kui valimised on läbi, hakatakse alles vaatama, kust raha eelarvesse juurde saaks.

Reformierakond eeldab, et eestlaste palk tõuseb järgmise nelja aasta jooksul keskmiselt umbes 26 protsenti, ning ütleb, et seetõttu kütuseaktsiisi tõus ostujõudu ei vähenda.