Sirje Piht on Rootsi ametlikest kanalitest teada saanud, et Avo Piht võeti 28. septembri öösel päästekopteri Q97 pardale ja toimetati täie tervise juures kell 4.20 Soome lähedale Utö saarele. Kell 4.47 viidi Piht edasi Marienhaminasse helikopteriga Y69, kirjutab SL Õhtuleht.

Tänavu oktoobris kirjutas Sirje Piht tollasele Rootsi peaministrile Carl Bildtile faktide kohta ka kirja.

“Mina, meie sugulased, sõbrad ja tuttavad oleme sügava hämminguga jälginud Avo Pihti ja ülejäänud kuue eestlasest kaaslase kadumist tänapäeval, demokraatlikes riikides. Meid üllatab Estonia katastroofi uurimise “ametlik” (kuid mitte legitiimne) seisukoht, mis ignoreerib ülalmainitud isikute pääsemist, sulgedes silmad faktide ja tunnistuste ees, kaitstes sellega oma riikide au ja väärikust,” seisab kirjas, mille lõpp võtab ähvardava tooni: “Palun Teie inimlikku osalust ja abi selle Gordoni sõlme lahtiharutamisel, enne kui me tõstatame probleemi maailma avalikkuse ees inimröövi süüdistusega rea institutsioonide ja isikute vastu.”

Sirje Piht ei selgita, kust või kuidas sai ta Avo Pihti puudutavad andmed.

Kirja andis ta Bildtile isiklikult üle Eestis tänavu 13. oktoobril.

“Vastust ma saanud ei ole, viisakas oleks saada,” ootab Piht õnnetuse ajal Rootsi valitsust juhtinud Bildtilt vastust. Ta tunnistab, et teda ei huvita ainult see, mis oli parvlaeva uppumise taga, vaid ka kes?

Tänavu suvel saatis Sirje Piht kaitsepolitseile järelepärimise, kas Kuku raadiost konfiskeeritud helisalvestisel kinnitab helikopterimeeskond kapteni pääsemist või ei. Pihti teada pidi lindil olema intervjuu Rootsi helikopterijuhiga, kes tõestas, et viis Avo Pihti Utö saarele.

Kapo direktor Arnold Sinisalu kirjutas Pihtile vastuseks, et helisalvestist nende valduses säilinud ei ole. Samas kinnitab ta, et kõnealune lint oli olemas, kuid uurimisgruppi kuulunud inimesed ei mäletanud, et oleksid kuulnud intervjuud Rootsi helikopterjuhiga Avo Pihti viimise kohta Utö saarele.

Sinisalu soovitas Pihtil pöörduda Kuku poole, sest võib-olla on neil salvestis arhiivis säilinud. Sinisalu selgitab, et kaitsepolitseinikud võtsid laevahukku käsitlevast lindist vaid koopia, mitte originaalsalvestisi.