„Ma ei saa esindada maestrot sel põhjusel, et ma ei saa enam aru, mida ta soovib," ütles Endre Delfile ja kirjeldas, kuidas erimeelsused kujunesid.

"Aasta tagasi rääkisin ma Järvi palvel kultuuriministeeriumile ja muusikaorganisatsioonidele, et ta tahab luua suure Eesti Filharmoonia, muuta ERSO nime Eesti Filharmoonikuteks ja et ERSO alla hakkaksid kuuluma ka uus loodav koor ning teised kollektiivid, mis seni olid Eesti Kontserdi all, näiteks RAM,“ selgitas Endre.

„Järvi seadis oma Eestisse tuleku tingimuseks, et luuakse niisugune süsteem ning ERSO saab enda kätte Estonia maja kontserdipoole. Kogu maja kuulub ju Estonia seltsile, mis on selle üürinud rahvusooperile ja rahvusooper omakorda rendib teist majapoolt, kus on ka kontserdisaal, Eesti Kontserdile,“ lisas ta.

Endre sõnul olid Järvi ja ERSO direktor Andres Siitan leppinud reformides kokku 2009. aasta kevadel Ameerikas: "Pärast seda tehti asi mulle teatavaks ja ma asusin lojaalselt tööle. Ma püüdsin tões ja meeles neid soove selgitada – kuigi see oli küllaltki raske. Paraku ühel hetkel, tänavu kevadel, tuli välja, et ta nagu enam ei soovigi neid asju. Ja ma ei saa enam täpselt aru, mis on tema soovid ja mida ma pean õieti esindama. Soovid võivad aja jooksul muutuda, aga ma ei mõista, miks ta eitab, et tal on niisugused soovid kunagi üldse olnud. See oli üks põhjus."

Teise põhjusena nimetas Endre asjaolu, et Järvi olevat hakanud ERSO peadirigendina muusika asemel hoopis poliitikat tegema. „Ma olen Järviga sel suvel palju kohtunud ja loomulikult on meil tihe kirjavahetus, maesto on suurkuju, maailmakodanik ja very important person, kuid ma ikkagi soovitasin tal keskenduda ERSO hooaja alguse pressikonverentsil oma loomingulistele plaanidele ja muusikaküsimustele. Kohapeal aga selgus midagi muud – ta asus tegema poliitikat. Mina ei poolda seda, kui kunstiinimesed ja eriti Neeme Järvi, kes on väga suur muusik, pühendub kunsti tegemise asemel hoopis tühjale-tähjale,“ selgitas ta.

Lahkumine oli rahumeelne

„Kuna ma ei saa enam aru, miks Järvi on nii teinud ja miks ta on valimatus pahameeles kõigiga Eesti riigis – näiteks Tõnu Kaljuste, Tallinna Filharmoonia, Birgitta festival –, siis ma mõistsin, et ma ei ole enam pädev neid probleeme jagama ja teda esindama,“ tunnistas Endre.

Samas kinnitas Endre, et tema lahkumine oli rahumeelne ja tema kirjastus teeb Järviga ka edaspidi koostööd maestro kodulehekülje haldamisel. „Ma loomulikult pean temast väga lugu ja Eestis on kriise niigi palju, nii et ega me tülis ei ole. Lihtsalt mõnes asjas meie vaated erinevad ja kindlasti leiab ta parema esindaja, kes neid vaateid paremini edasi annab."

"Koos Margus Reinsalu ja Enn Kunilaga asutasime me 18. augustil mittetulundusühingu ERSO sõprade selts, mis näitab nende kahe ettevõtja ja minu head tahet seda kollektiivi ka edaspidi igati aidata, ideede ja muuga,“ lisas ta.