Sihtasutuse Kultuurileht juhatuse esimees Toomas Väljataga ei soostunud kommenteerima, kes olid ülejäänud kolm kandidaati, kuid kõik neist olid varasemalt ajakirjandusega seotud olnud ning oma erialal väga pädevad.

Tarandi valinud komisjoni kuulusid loome- ja ajakirjandusinimesed Mart Meri, Johanna Ross, Tiit Aleksejev, Ragne Kõuts, Hardo Pajula, Maarin Ektermann, Mart Juur, Pille Riin Larm ja Märt Matis Lill. Komisjoni esimeheks oli Eesti Instituudi juhatuse liige Mart Meri.

Meri kostis, et Tarand osutus valituks salajasel hääletusel, pärast 35-minutilist vestlusvooru kõikide kandidaatidega. Lisaks pidid kõik neli soovijat esitama kujutluse Sirbi tulevikust. Tarand rõhutas oma plaanides tugevama nädalalehe imidžile.

Tarand ise kommenteeris, et Sirp on aastakümneid ilmunud ja oma tellijat teeninud, mistõttu suuri muutusi kavas ei ole. "Küsimus on pisiasjades ja detailides, aga loomulikult - me ammutame oma teemasid sellest, mis toimub ühiskonnas laiemalt. Sirbi ülesanne on Eesti haritlaskonna huvisid teenida," sõnas ta.

Küsimusele, miks soovis Tarand naasta oma vanale ametikohale, kostis ta, et see on tema kutsumus. "Mulle õudselt meeldis see töö, vahepeal on viis aastat mööda läinud, kõik kellel on ajaloolist mälu kauem kui viis aastat, mäletavad, et ma sain sellega ka hakkama. Pole väga tõenäoline, et ma oleksin viimase viie aastaga muutunud, kui ainultsiis ehk saanud targemaks," vastas Tarand.

Oma praeguse töö Eesti Rahva Muuseumi avalike suhete juhina plaanib Tarand korrektselt lõpetada ning olla seal kuni detsembrini. Uuele postile asub ta tööle uue aasta 2. jaanuaril, tema ametiaeg kestab viis aastat. Ta on oli Sirbi peatoimetaja ka aastatel 2005-2013.