"Täna võtsime proovid Lohusalu, Laulasmaa ja Stroomi rannast. Muude randade võimalikust sinivetikasisaldusest meile veel teatatud ei ole," ütles terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri Delfile. Hetkel on sinivetikaid avastatud Harku järvest ja Kärdla ranna mereveest.

Saluri sõnul ei tähenda sinivetikate olemasolu mingis kindlas rannas veel seda, et piirkond terveks suveks ujumiskõlblike plaažide seast maha arvata tuleks: tuule pöördumisega võib olukord üsna kiirelt muutuda.

"Ametlikes supelrandades on sinivetika olemasolu korral info ka sealsamas rannas üleval. Inimesed võiksid ka ise igaks juhuks tähelepanelikud olla, enne kui pea ees vette hüpata," hoiatas Saluri.

"Ujumise koha pealt sinivetikad inimesele ohtlikud ei ole," tõdes Saluri, "kui just ei ole tegemist väga tundliku inimesega." Pärast sinivetikasisaldusega vees ujumist peaks Saluri sõnul end korralikult pesema. Samuti tuleks teha kindlaks, et kogemata ei neelata alla mürgist vett.

"Lemmikloomade puhul on samuti kõige kriitilisem just mürgise merevee allaneelamine. Loomadelt vee joomise keelamine on aga neilt mereranda minnes üldiselt liiga palju nõuda, nagu ka lastelt. Seetõttu soovitamegi lemmikloomade ja lastega parem mitte sinivetikasisaldusega merevette minna," rääkis Saluri.