Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson selgitas "Aktuaalsele kaamerale", et demograafilised probleemid teevadki murelikuks.

"Ma kardan, et Yana Toom ütles välja seda, mida paljud mõtlesid, kui nad nägid viimast rahvaloenduse tulemit. Ma kardan, et ta ütles välja selle, mida paljud on mõelnud, kui nad näevad oma naabreid ja lähisugulasi Eestist lahkumas. Sõnumitoojaga võib pahandada, aga nüüd on küsimus selles, mida me teeme Eesti riigis selleks, et rahvaarv kasvaks ka nende inimeste arvelt, kes on otsustanud siit minna," vahendab ERR Uudised Simsoni sõnu.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni kuuluv Andrei Korobeinik ütles, et fraktsioon pole Venemaa ajakirjas avaldatud Yana Toomi arvamusi arutanud, kuid tema neid õigeks ei pea. "Tänapäeval ei tasu rääkida sellest, et üks rahvus on teisest kuidagi parem."

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Yana Toom rääkis Russkij Reporteri ajakirjanikule, et eesti keel ja rahvas on välja suremas.
Toom väitis, et eesti keel ei saa võita. „Eesti keelt kõneleb emakeelena 900 000 inimest. See on ohustatud keel ja väljasurev rahvas – selles on asi. Ma arvan ikka, et Mooses ei viinud asjata juute 40 aastat läbi kõrbe, kuni viimane ori suri, aga meil ei ole palju aega.“

„Riigis, kus elanike arv on võrreldav Moskva ühe linnaosa elanikega – 1 294 000 inimest –, on sündimus viimastel aastatel langenud 12 000 lapsele aastas. Igal aastal lahkub riigist umbes 5000 inimest ja rahvastik vananeb kontrollimatult,“ rääkis Toom.