Simsoni sõnul on eelarvega põlistatud mitmed ebaõiglased koormised kodanikele ja omavalitsustele. „Ei saa hoobelda ainult sellega, et paberil paistab eelarve hea välja. See hea on saavutatud viimase kolme aasta karmide maksutõusudega. Tõstes kolm korda kütuseaktsiisi ning kehtestades Lätist ja Leedust viis korda kõrgema elektriaktsiisi, sai riik sadu miljoneid lisatulu, kuid see tulu tuli kodanike taskust,“ rääkis keskerakondlane riigikogu kõnetoolist.

„Tõstes pea kaks korda ravimite ja meditsiinitehnika käibemaksu, sai riik sadu miljoneid lisatulu, kuid see tulu tuli kodanike tervise arvelt. Tõstes kahenädalase etteteatamisega käibemaksu kaks protsenti, sai riik iga kuu sadu miljoneid lisatulu, kuid see tulu tähendas kodanikele kallimat toidukorvi. Pole võimalik kiidelda tasakaalus eelarvega, kui seesama „hea majandamine“ on meie riigi kodanike isiklikud eelarved viinud tõsisesse puudujääki,“ kritiseeris Simson.

Töötutest ei hoolita piisavalt

Vaadates 2011. aasta riigieelarve maksutulusid, tuleb Simsoni arvates silmas pidada, et nii käibemaks kui aktsiisid panevad majanduslanguse raske koorma eelkõige just nende inimeste õlule, kelle sissetulek niigi vaevu toimetulekut võimaldab.

„Aga ka prognoos suuremaks tulumaksu laekumiseks ei tähenda tuhandete inimeste tööle rakendumist. Paraku on eelarves must-valgelt öeldud, et tulumaksuraha jääb rohkem riigile, sest enam ei tagastata tulumaksu perede esimese lapse eest, enam ei arvata tulust maha ametiühingu liikmemaksudele ja õppelaenuintressidele tehtud kulutusi,“ lausus keskerakondlane.

„Me ootame, et riigi olulisim strateegiadokument annaks lootust ka neile inimestele, kes soovivad tööd. Aga seda siin ei anta, öeldakse, et tööpuudus jääb pikaks ajaks kestma ja ka peaministrilt kuulsime, et töötutele antakse abiraha ikka endiselt,“ nentis Simson.

"Kõigepealt söödi väikse Peetrikese toidukott tühjaks"

„2011. aasta riigieelarve soovib põlistada ka riigi tegutsemist omavalitsuste arvel. Eelarves nenditakse, et omavalitsused peavad oma eelarved ise koostama ja samas seda, et aastatel 2009–2010 langes tulumaksu laekumine omavalitsustele 18 protsenti. See langus ei olnud omavalitsuste süü. Riik muutis keset möödunud eelarveaastat tulumaksu laekumist enese kasuks,“ lisas riigikogu liige.

„Valitsus käitub Eesti omavalitsustega nagu halvas muinasjutus, leides veel õigustki, et kõigepealt söödi väikse Peetrikese toidukott tühjaks ja nüüd maiustab riik üksi suure Peetrina suurte eurorahade ja laenudega,“ tõi Simson kujundliku võrdluse.

„Ma ei saa kiita dokumenti, mis on tehtud omaenda kodanike ja omavalitsuste raskustesse jätmise arvelt. Ei saa kiita dokumenti, mille eesmärgiks on teenida kiitust rahvusvahelisel areenil. Ei saa kiita dokumenti, mis toob järgmisteks aastateks seisaku ning tähendab paljudele inimestele veel täna Eestiga seotud unistuste luhtumist. See 2011. aasta riigieelarve on ebaõigluse põlistamise eelarve ja Eesti kodanikud väärivad paremat. Eesti vallad ja linnad väärivad, et ka neil läheks majanduskriisi ületamisel taas paremini, mitte, et see ei oleks ainult riigi hüve,“ lõpetas Simson.