Eile pidas IRLi esimees Margus Tsahkna Kultuurikatlas kõne, milles teatas, et IRLi uueks visiooniks on eestlaste arvu kasvatamine kahele miljonile. Samuti palus ta erakonnakaaslaste abi erakonna programmi uuendamisel, et luua Isamaa 2.0.

Simson kiitis Tsahknat selle eest, et too saab aru, et riigikogu erakondadest toetuse poolest punaseks laternaks langenud IRL peab madalseisust pääsemiseks midagi tegema, sest niisama midagi paremaks ei lähe. Kui endal ühtegi mõtet polnud, mida teha, siis pöördus ta oma liikmete poole, et äkki neil on mõni idee.

Tsahkna on tema sõnul aru saanud, et peaminister Taavi Rõivas on ebapopulaarne ja üritab seetõttu peaministrile vastanduda. Sellest ka kriitilised vihjed Excelile ja peenhäälestusele.

Samas üritab Tsahkna ka vastanduda kahele uuele tulijale, EKRE-le ja Vabaerakonnale, üritades pakkuda radikaalset keskteed.

Tsahkna ainsaks plaaniks paistis Simsoni sõnul olevat plaan ümber defineerida, kes on ikkagi eestlane. Ta ennustas, et Tsahkna satub niimoodi peatselt samasse olukorda kui Kristiina Ojuland, kes pidi telesaates otsustama, kas Hiiumaal kasvanud Karl on eestlane.

Mis puudutab Tsahkna soovi viia eestlaste arv kahe miljonini, siis seda ettepanekut on IRL Simsoni sõnul ka varem teinud, aga mingeid tegusid järgnenud pole. Puhtmatemaatiliselt polegi võimalik 20 aasta jooksul eestlaste arvu nii palju kasvatada, kui just mitte välja anda mingeid e-eestlase tunnistusi.

Simson ei uskunud, et IRLi visiooniotsing Keskerakonda kuidagi mõjutada võiks. Pigem mõjutab see Reformierakonda, sest IRLi jaoks on koalitsioonis väiksema venna roll väga ebamugav ja seetõttu otsitakse vastandust Reformierakonnaga.

"Tsahkna mure polnud kantud sellest riigikogust. Tema mure on kantud sellest, et silmapaistvad erakonnakaaslased lahkuvad erakonnast ja neist pole järgmistel riigikogu valimistel enam abi. See on mure erakonna allesjäämise pärast. Kui reiting langeb alla valimiskünnise, on tõenäoliselt minejaid mitte ükshaaval, vaid juba kümne kaupa. Kogu kõne on kantud lähiaasta murest, kuidas anda oma liikmetele usku, et see erakond jääb püsima ja mitte Vabaerakonnast ei saa uut Isamaad," ütles Simson.