Eesti Päevalehele intervjuu andnud majandus- ja taristuminister, Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles, et vanalinna kinnistu müügist saadavast rahast osa kulub uuele büroopinnale.

Viimastel päevadel on välja tulnud, et erakonna endine esimees Edgar Savisaar on ka enne eelmisi riigikogu valimisi üritanud Venemaalt raha saada. See ei saa ju olla asi, mis oli teada ainult talle, kogu juhatus teadis, kas ja kui palju on raha juurde vaja, ka teie.
Ma ei saa öelda, et maailmas polnud ühtegi teist inimest, kes seda ei teadnud. Küll aga võin kinnitada, et juhatuses selliseid asju ei arutatud. Meil oli seal selge eelarve, millest ka lähtusime. See eelarve...no selle jääke me ju veel maksamegi Paavo Pettai firmale. Mingid lisaseiklused, kus otsiti lisareserve, käsi südamel, neid ei arutatud minu kuuldes, ei arutatud erakonna juhatuses.

Aga te olete pikalt olnud peasekretär ja kõrgema juhtimise juures. Episoode, mis kohtuasjast lagedale tulevad, on olnud läbi pika aja. Ja kogu selle aja olete te olnud kõigest sellest teadmatuses?
Ei ole! Või no millest sellest kõigest teadmatuses? Sellest, et erakonna eelarve peab katma ka valimiskulusid, muidugi olen ma sellega kursis olnud. Milliste vahenditega me toimetame, teadsin ma peasekretärina väga hästi. Meil olid eelarveread, kui palju läheb telereklaamiks, kui palju välisreklaamiks, kellega lepinguid sõlmitakse. See oli mõneti teistsugune kui viimase kampaania ajal tehti, kus kokkulepped toimusid ei tea kus ja mis mahtude peale. Aga ma tean väga hästi, kuidas korrektselt valimiskampaaniaid tehakse.

Nii et kõik need asjad, milles endist esimeest süüdistatakse, on olnud teistele erakonna juhtimise juures olnud inimestele teadmata?
Teda süüdistatakse neljas asjas. Need on seotud Tallinna linnaga. Eks kohus selgitab, kas seal ka asja on. Nüüd...mis kõik veel? Me arutasime seda, milles Keskerakond süüdi on. Öeldakse, et me oleme süüdi selles, et Paavo Pettai laenas raha, et maksta kulutused enne valimisi. Aga iga meie jaoks tehtud valimiskulutuse eest esitas ta arve, mida me oleme maksnud või maksame veel viimast saba. Tänasel Keskerakonna juhtkonnal on meeletu soov üldse enam mitte pidada kohtuvaidlusi, aga päris kõiges ei saa end ka ette süüdi mõista. Valimiskuludega, mida Pettai erinevalt meediakanalitelt sai, oleme kõik tasunud või tasumas. Me ei saanud neid kingitusena.

MTÜ Keskerakonnale esitatud süüdistuse osa on see, millega teie ei saa nõus olla?
Pole minu otsustada. Eile esimest korda kirjeldati, milles see asi on. Ma arvan, et erakonna juhtkond peab kogunema ja arutama, mida me teeme. Lihtsalt peale vaadates tundub mulle, et see oli ilmselge, et me ei saanud varjatud annetust, kui kõige selle eest esitati meile arved, mida me tasume.

Nüüd on kindel, et Keskerakonna kinnistu vanalinnas läheb müüki. See on väärt üle kahe miljoni euro. Võlgasid teil ju nii palju aga ei ole, miks te selle maja maha müüte?
Me loodame, et tõepoolest meil eelmisel aastal tehtud kinnisvara hindamise tase ka müügina realiseerida õnnestub. Vastus on väga lihtne: Keskerakonnal on uut bürood vaja. Ega me ei lähe ju...erakond jätkab, erakonna büroo jätkab tööd, meil on vaja lihtsalt leida mõnda teise büroohoonesse uus pind.

Rendipind ei tuleks kõne alla?
Kindlasti tuleb, kui see mõttekam on. Aga kellelgi pole plaanis kogu müügist saadud tulu kohe järgmine päev ära kaotada. Plaanis on mõttekalt ja pikaajaliselt edasi toimetada.

Mulle veidi näib, et vaadates, kui kalli kinnistu maha müüte, siis on ikkagi selgunud, et garantiikirjades võetud kohustused tuleb täita ja kogu raha lähebki kohe kasutusse. On see nii?
Seda peab arbitraaž otsustama, mida need garantiikirjad endast väärt on. Mina ei ole jurist, ei saa seda hinnata, kas need on legitiimsed või mitte. Tagantjärgi on selgunud, et meil oligi põhikirjas punkt, kus iga juhatuse liige võis võtta mis iganes kohustusi. See oli meiepoolne viga, et olime usaldusel põhinev organisatsioon ega tulnud selle peale, et sellist olukorda võib üldse juhtuda. Nüüd, globaalne garantii on see küsimus, et kas sellist asja oleks võinud erakonna kohustuseks võtta. Aga vaidlevad juristid.

Või äkki on teil tulnud midagi muud välja, mille jaoks seda raha vaja läheb? Topeltraamatupidamine, kust tuleb veel seni teadmata kohustusi ja võlgu?
Siin on ju ilmselgelt teada, milliseid kohustusi meil veel on. Meil on päris suured advokaadi ja õigusabikulud ja need ilmselt ei kao. Need on olnud väga palju suuremad kui meie eelarves on selleks vahendeid planeeritud. Meil on veel täiesti deklareeritud ja kõigile teada olevaid maksmata kohustusi eelmisest ja ka üle-eelmisest aastast. Eesmärk on, et saaksime kõik kohustused tasutud ja minna normaalselt järgmise aasta kohalikele valimistele. Mis omakorda toovad jälle kohustusi.

Nii et majamüügist saadav raha on igale poole kenasti ära planeeritud?
Jah, aga sellest üks osa on see, et läheme ühele pinnale, meie kontor peab kolima.