„Kõik parlamendis esindatud erakonnad, kes arvavad, et nad on siiamaani kõik õigesti teinud, peaksid olema seda meelt, et tänases majandusolukorras vajab nii riigikogu kui valitsus uut mandaati, sest see koalitsioonilepe, mille alusel tegutsetakse ja need valimislubadused, mis anti 2007. aastal, neid ei ole täna enam võimalik täita. Seetõttu on loogiline, et eelseisvateks rasketeks otsusteks on vaja valijatelt saada uus mandaat,“ selgitas Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson Delfile.

Simsoni sõnul annaksid uued valimised valijatele selged programmilised seisukohad, kuidas valitsus tegutsema hakkab. „Erakorraliste valimiste vastased ütlevad, et las valitsus tiksub lihtsalt edasi aastani 2011, meie leiame, et poolteist aastat tegevusetult mööda saata Eesti endale lubada ei saa,“ kinnitas Simson, et riik, kus majandus kukub 16,6 protsenti, ei saa olla eeskujuks teistele riikidele. Fraktsiooni esimehe sõnul ei ole senine valitsus Eesti riigi ees olevatele valupunktidele mingeid lahendusi pakkunud.

Küsimusele, kas uue valitsuse moodustamine ja selle töösse sisseelamine ei pikendaks praegust agooniat, vastas Simson, et agoonia juba käib. „Loomulikult peab uus valitsus olema selge programmiga ja maailm ajaloos on näiteid, kuidas uus mandaat annab valitsusele ka õigustuse majandusolukorda parandama asuda.“

Keskerakonnal ei ole veel valmis mõeldud ministrikandidaate, kes aitaksid Eestis langusest välja tuua, kuid neil on valmis mõeldud selged programmilised seisukohad, mida peab üks valitsus, kes tahab Eesti majanduslangusest välja tuua, tegema peab. „Me oleme neid eelnõusid jõudumööda opositsioonis olles riigikogule ka esitanud, paraku on need jäänud paremerakondade teerulli alla, kes ütlevad, et Eestil läheb niigi hästi,“ nentis Simson.

Simsoni sõnul ei ole erakorralised valimised kuidagi seotud Keskerakonnaga ega ka mitte praeguse riigikogu pädevusega, vaid Eesti riigiga. “Me tunneme, et Eesti riigile on vaja riigikogu, kes ei tegutse buumiaja lubaduste põhjal, Eesti riigile on vaja riigikogu, kellel on uus mandaat valijatelt, sest olukord võrreldes aastaga 2007 on niivõrd muutunud, ” usub Simson, et ka teised erakonnad tulevad Keskerakonna ettepanekuga erakorralisteks valimisteks kaasa.