Nende hulgas oli 386 Euroopa Liidu ja NATO-ga seotud dokumenti kommunikatsioonisüsteemide, vastuluure ja kaitsepoliitika kohta, millest osadel oli märge „CONFIDENTIEL UE“ või „SECRET UE“.

Simm tavatses käia Brüsselis NATO seminaridel. Üks kõrgetasemeline Euroopa Liidu ametnik ütles portaalile EUobserver, et üks Simmi kontakte Brüsselis oli Venemaa suursaadiku Euroopa Liidu juures Vladimir Tšižovi poeg Vassili Tšižov, kes on ka ise diplomaat. Vassili Tšižov saadeti Belgiast välja 2009. aastal.

„Nad ei saanud otsest ligipääsu [Euroopa Liidu ja NATO] kommunikatsioonisüsteemidele. Nad said mõningast aimu, kuidas see süsteem töötab... Loomulikult SVR tahtis seda. Aga Simm ei suutnud neid aidata,“ ütles Kapo vastuluurejuht Aleksander Toots.

Tootsi sõnul oli fiasko Venemaa Euroopa-spionaaži õppetund.

Toots ütles, et Simmi agendijuht oli SVR-i ohvitser, kes teeskles, et on Portugali ärimees.

Tootsi sõnul on SVR aktiivsem lääneriikides. Varem Nõukogude Liidu kontrollitud Euroopa Liidu liikmesriikides ja Moskvat külastavate Euroopa Liidu diplomaatide vastu tegutseb aga tavaliselt föderaalne julgeolekuteenistus FSB. Seda kutsutakse terminiga „razvedka iz territorii“.

Toots lisas, et Venemaa lõpetas inimeste värbamise kommunistliku ideoloogia alusel 1980. aastatel. Praegu kasutatakse inimeste värbamiseks raha, kompromiteerivat materjali või nende ego.

Tootsi sõnul pole külm sõda spionaaži mõttes lõppenud.

„Me oleme üsna kindlad, et ei ole ühtki Euroopa Liidu riiki, kus Vene luureteenistustel ei oleks võimekusi, mis on proportsioonis riigi suurusega.. Eestis on luure aktiivsus viimase 20 aasta jooksul pidevalt suurenenud,“ ütles Toots. „Suurim viga, mida minu töös võib teha, on sinu vastu töötavate teenistuste alahindamine.“

Venemaa suursaadik Euroopa Liidu juures Vladimir Tšižov nimetas Simmi juhtumit naeruväärseks. Tema sõnu kasutas NATO tema poega Vene-vastaseks PR-trikiks.

„See on osa eksiarvamustest Venemaa ja ka Hiina kohta... Mõned Euroopa Liidu uuemad liikmesriigid pole veel mineviku foobiatest üle saanud,“ ütles Tšižov.