Meikar kirjutas, et Debaltseve järel võtavad separatistid ette Štšastja ja Mariupoli.

"Ainus võimalus Minski vaherahus kokkulepitu täitmiseks on veelgi tugevam surve Venemaale. Ette tuleb valmistada uus sanktsioonide pakett ning siduda selle jõustamine arengutega Ida-Ukrainas. Ilma Venemaa relvade, laskemoona ja võitlejateta pole separatistide väed suutelised suuremahulist lahingutegevust jätkama," lausus Meikar.

Meikar meenutas, et septembris sõlmitud Minski vaherahu ei suutnud kesta päevagi, enne kui separatistid alustasid taas raketirünnakutega. "Järgnevatel kuudel said Ukraina positsioonid sagedast kaugtuld kogu rindelõigu ulatuses, aga kõige enam Donetski lennujaama, Debaltseve ja Šastja ümbruses," märkis Meikar.

"Kõik need paigad on strateegilise tähtsusega. Donetski lennujaama hõivamine jaanuaris tagas separatistidele parema võimaluse kaitsta oma positsioone linnas ning korraldada rünnakuid sügavamale Ukraina sisemaale. Debaltseve on tähtis transpordisõlm Luganski ja Donetski vahel. Štšastjas asub Luhanski oblasti peamine elektrijaam."

Meikari sõnul pole ilma nende piirkondade hõivamiseta transnistrialaadse tunnustamata riigi moodustamine Luhanksi ja Donetski territooriumil võimalik. "Lisaks on sihikul Mariupol, mille hõivamine annaks separatistidele olulised tööstusettevõtted ja sadama Azovi merele. Selle poole miljoni elanikuga linna hõivamine looks ka eeltingimused maismaa koridori tekitamiseks Krimmi poolsaareni," selgitas Meikar, miks Venemaa ilmselt rünnakutega jätkab.

"Kui Vene ja separatistide vägedel õnnestub lähipäevadel vallutada Debaltseve, hakatakse vägesid koondama Šastja ja Mariupoli ümbrusesse. Pole lootust, et pühapäeval algav vaherahu tooks kaasa relvade vaikimise. Parimal juhul võib ajutiselt peatuda separatistide ja vene vägede pealetung, kuid kaudtule andmine Ukraina positsioonidele jätkub."