"See ei ole valitsusjuhi eraasi, vaid sellega öeldakse välja Eesti riigi seisukoht nii sellele, mis toimub Venemaal, aga ka näiteks Ukrainas," põhjendan Meikar, miks ta Anvar Samosti algatatud petitsioonile allkirja
andis.

Meikari sõnul on Kremli väljapressimispoliitika põhjuseks, miks juba kuid toimuvad Ukrainas meeleavaldused, mis on toonud kaasa ka inimohvreid.

"Putini huvides on, et Ukraina president Viktor Janukovõtši kriminaalne klikk jääks võimule, ja ta pakub selleks igakülgset abi," rääkis Meikar Venemaa huvidest Ukrainas.

"Avatseremoonial osalemisega astub Ansip rivvi nende mõlema riigijuhiga, patsutab neile toetuseks õlale ning sisuliselt ütleb, et eestlastel on inimõiguste rikkumistest suva," lausus Meikar.

Meikar leiab, et suurim toetus Eesti sportlastele oleks, kui Ansip ei muudaks Sotši olümpiamänge veelgi poliitilisemaks ning piirduks raja ääres ergutamisega.

Meikari sõnul võlgneb Ansip avalikkusele seletuse, mis kasu saavad sportlased ja laiemalt kogu Eesti sellest, et ta avatseremoonial osaleb ning ühisfotol Putini, Nazarbajevi, Janukovõtši ja Lukašenko kõrval sõbralikult poseerib.

Hellam: Eesti peaks taunima inimõiguste piiramist

Anvar Samost algatas petitsiooni, kus soovitab peaminister Andrus Ansipil boikoteerida Sotši olümpiamänge. Petsitsioonile allkirja andnud Avatud Eesti Fondi juht Mall Hellam on arvamusel, et Eesti kohus peaks olema taunida igasugust inimõiguste piiramist, olgu selleks kogunemis- ja sõnavabaduse piiramine Ukrainas või kodanikuühiskonna, vaba meedia ja seksuaalvähemuste ahistamine Venemaal.

"Olümpiamängud on sportlastele vaieldamatult oluliseks mõõduvõtmise kohaks, ent väga paljude demokraatlike riikide juhtide eemalejäämine sellelt annab Venemaa viimase aja tegevusele poliitilise hinnangu," ütles Hellam Delfile. "Suhtluses Venemaaga tuleb ka Eesti juhtidel ühemõtteliselt ja avalikult seista euroopalike väärtuste eest."

Sotši lähevad Eesti poliitikutest peaminister Andrus Ansip ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Samuti on kohal Viktor Janukovitš, Nursultan Nazarbajev ja Aleksander Lukašenko.

Sotši olümpiamänge ei lähe vaatama Barack Obama, Angela Merkel, François Hollande, Viviane Reding, Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaite, Donald Tusk, Frederik Reinfeldt.

Meikar ja Hellam kuuluvad enam kui 400 inimese hulka, kes kirjutasid alla Anvar Samosti algatatud petitsioonile, mis soovitab peaminister Andrus Ansipil boikoteerida Sotši olümpiamänge.