Esmaspäeval avastas Sillamäe suurim tööandja AS Silmet, et firma Keskpuiestee 1b asuvast valmistoodangu lao hoonest on kadunud 787,3 kilogrammi tantaalhüdroksiidi. Augud lao plekk-katuses ja seinas viitasid asjaolule, et suure koguse väärismetalli on nädalavahetusel minema tassinud vargad.

“Kindlasti polnud siin tegu üksiku juhusliku vargaga, vaid põhjalikult ja pikalt ette planeeritud vargusega,” ütles Silmeti kommertsdirektor Jaak Järv Põhjarannikule.

Ta pidas võimalikuks, et varguse tellimise taga võivad olla firmad või eraisikud, kellel on sidemeid välismaal.

Varastatud kraami võiks sinna müüa, sest Eestis tantaalhüdroksiidi ei kasutata. “Tegu on suhteliselt defitsiitse elektroonikatööstuses kasutatava materjaliga, millele on praegu turul nõudlust,” ütles Järv, spekuleerides, et varastatu sooviti müüa näiteks Hiinasse või Kasahstani.

100 000 preemiaks

Silmet Grupi juhatuse esimehe, endise peaministri Tiit Vähi sõnul usuvad Silmeti juhid, et kalli väärismetalli kadumine võib olla seotud organiseeritud kuritegevusega, mistõttu alarmeerisid nad juhtunust kaitsepolitseid.

“Ka pöördusime abipalvega paari eradetektiivi poole ning kasu varguse avastamisele loodame 100 000-kroonisest preemiast, mille saab see, kes annab kurjategijate tabamiseni viivat infot,” lausus Vähi Postimehele.

Silmeti juhtide arvates pole varaste ja kauba tellijate jälile jõudmine sugugi võimatu. “Viimasel ajal on mõnes lehes ilmunud kuulutusi, et ostetakse kokku tantaali ja nioobiumi, ning selliste kokkuostjate jälile jõudmine poleks ju raske,” ütles Jaak Järv.

Tema sõnul lisab lootust asjalolu, et varaste kätte sattunud tantaalhüdroksiidi koguse Eestist väljaviimise võimalused on üsna piiratud.