Siitani hinnangul rikkus kultuuriminister Laine Jänes kuu aja eest teda päevapealt vallandades mitmeid etendusasutuste seaduse ja töölepingu seaduse punkte, kirjutab BNS.

2009. aasta augustis tegi reformierakondlasest kultuuriminister Laine Jänes ettepaneku muuta ERSO ja Eesti Kontserdi struktuure, liites Eesti Rahvusmeeskoori ja Hortus Musicuse ERSO-ga. ERSO direktori väitel pidi ERSO haldusalasse minema ka Estonia kontserdisaal, ministeerium on selle väite aga seni kategooriliselt tagasi lükanud. Oma hilisema käskkirjaga tühistas minister kõik struktuurimuutused ja taastas endise olukorra, kuid peaaegu aasta kestnud segadus asetas ERSO keerulisse majanduslikku seisu.

Siitan pöördus 7. septembril avaliku kirjaga kultuuriministri poole, sest viimane polnud leidnud poole aasta jooksul kordagi võimalust temaga kohtuda. Kirjas heitis Siitan ministrile ette orkestri keerulisse majanduslikku olukorda asetamist ja vastukaaluks heitis minister Siitanile ette juhtimisvigu.

Septembri lõpus andis Jänes korralduse moodustada ERSO eelarvevahendite kasutamise õiguspärasuse kontrollimiseks teenistusliku järelevalve komisjon, mille auditist selgus, et ERSO tegevuskulud on 4,3 protsenti kasvanud. Seepeale nõudis minister ERSO direktorilt vastavas mahus kärpimist.

11. novembril pöördus avaliku kirjaga Jänese poole ka ERSO kunstiline juht ja peadirigent maestro Neeme Järvi ning kutsus isiklikult ministrit Siitaniga kohtuma, et orkestriga üles kerkinud probleemid lahendada.

15. novembril leidis aset esimene ministri ja ERSO direktori tööalane kohtumine pärast käesoleva aasta 3. märtsi, mille käigus minister ERSO direktori päevapealt vallandas ja määras direktori kohusetäitjaks Eesti Filharmoonia kammerkoori direktori Anneli Undi.