Neljapäeval suutis kolmeaastase tütre ema Margarita (23) Tartu Ülikooli kliiniku intensiivraviosakonnas ise istuli tõusta ning arstid kaalusid, kas viis nädalat pärast edukat maksasiirdamist võiks naine juba tavapalatisse minna. Tema uus maks töötas hästi, kuid kõhetunud lihaste tõttu ei jõudnud ta ise hingata.

Saatuslikuks sai aga juba mitu aastat põetud soolepõletik. Siiratud elundi tõttu saab patsient immuunsüsteemi pärssivaid ravimeid, sel juhul muutub organism ka nakkusele vastuvõtlikumaks.

«Tahtsin veenduda, et maks on korras, ja võibolla oleksime ka jämesoolest põletikukolde eemaldanud,» kirjeldas pühapäevahommikust korduslõikust maksa siiranud TÜ kirurgiakliiniku dotsent Toomas Väli. Paraku oli Margarita jämesool peaaegu hävinud ning naine uuest lõikusest ei ärganud.

Väli tunnistas, et juunikuine siirdamine oli meeleheitelõikus. Naise tervis oli maksahaiguse tõttu nii vilets, et otse enne operatsiooni kavatsesid arstid lõikuse ära jätta, kuid siis leiti sobiv maks. Siirdamiseta oleks naine Väli hinnangul elanud veel mõne päeva.