Laupäeval presidendiks kandideerimise soovist teada andnud Siim Kallase kinnitusel ei ole tema meeskond veel toetushäälte tabelit koostanud, sest selleks on veel lihtsalt vara. "Muidugi tuleb, millalgi tuleb kindlasti. Seda kalkulatsiooni teha täna on selgelt vara. Lõpuks on see ikkagi nii, et kuskil augustikuus või varem pisut," ütles presidendikandidaadi kandidaat ETV saates "Ringvaade".

Lõppude lõpuks läheb ikka läbirääkimisteks nende inimeste vahel, kes kontrollivad hääli. See tähendab, et need on siis erakondade juhid, fraktsioonide juhid.

"Lõppude lõpuks läheb ikka läbirääkimisteks nende inimeste vahel, kes kontrollivad hääli. See tähendab, et need on siis erakondade juhid, fraktsioonide juhid. Missugustest kaalutlustest siis igaüks lähtub ja missugustest kompromissideks valmis ollakse, seda on tegelikult täna aritmeetiliselt väga raske kalkuleerida," selgitas Kallas.

"Ma ei kahtle, et igal erakonnal on huvi presidendivalimistega seoses oma profiili tõsta. See tähendab oma kandidaadiga soovitavalt välja tulla, mis mulle väga meeldiks," sõnas Kallas.

Siiski tõdes Kallas, et häältesaamise kombinatoorika läheb lõpuks väga keeruliseks, mis pole tegelikult hea. "Võiks ju ollagi natuke rohkem seda avalikku väitlust."

Ilves on väga hea president olnud

Kallase arvates on ametist lahkuv president Toomas Hendrik Ilves väga täpselt järginud põhiseaduse mõtet ja välismaal väga jõuliselt tegutsenud. "Tal on suur ruum, kus ta on ennast ja Eesti Vabariiki teadvustanud, ja ta on võtnud IT-temaatika, mis on tõesti meie kaubamärk. Nii et selle kohapealt on ta teinud fantastilist tööd. Ma arvan, et ükski teine ei suudakski niimoodi seda asja esitada ja Eestile niipalju kasu tuua. Ma arvan, et ta on hästi teinud oma tööd," kiitis Kallas Ilvest.

Kallase hinnangul on EKRE aseesimehe Martin Helme eelmisel nädalal väljaöeldud mõte, et vene rahvusest inimene ei sobi Eesti presidendiks, talumatu. "Põhiseadus ütleb, et president peab olema Eesti Vabariigi kodanik. Ja ongi nii, et Eesti kodanike seas ei saa teha mingisugust vahet, ega hakata selgeks tegema, et kes on mingisuguse etnilise taustaga. See jutt läheb kohe hullumajja."

Tema sõnul ei ole see moraalne ja poliitiliselt ega õiguslikult lubatud, et me teeksime kuidagiviisi kodanike vahel vahet tema etnilise päritolu tõttu.

Kallas möönas siiski, et demokraatlikus ühiskonnas saavadki inimesed oma mõtteid avalikult välja öelda, kuid sellised avaldused talle ei meeldi. "Ma arvan, et need on sügavalt ohtlikud, selles mõttes, et ma näen, kuhu see asi võib minna. See võib hakata üles puhuma Eesti-sisest konflikti-konfrontatsiooni," märkis Kallas ja küsis retooriliselt, kas selliste asjude tõttu peaksimegi vastuollu minema.

Kristi Kallas presidendiproua rollist vaimustatud ei ole

Saatejuhi küsimusele, kas vabariigi aastapäeva kätlemistseremoonia jääb alles, kui Kallas peaks presidendiks saama, vastas ta, et pole sellele mõelnud ja tegemist on vähetähtsa küsimusega. "Vaadake, igal traditsioonil on oma väärtus. Süsteemi osa on ka mingid traditsioonid. Ma pigem hoidun radikaalsetest muutustest sellistes asjades."

Kristi Kallas pelgab Siim Kallase sõnul presidendi abikaasa rolli. "Ta teeb hirmsaid grimasse, kui sellest juttu tuleb. Tema sellest rollist väga vaimustuses kohe kindlasti ei ole."