“Tegemist oli rohkem protokollilise kohtumisega, aga tuleb hinnata kuberneri soovi kohtuda,” ütles Kallas eile, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Mingi sügava poliitilise teema üle me läbi ei rääkinud. Ma ei kujuta hästi ette ka, mille üle California kuberner ja Euroopa Komisjoni asepresident läbi rääkima peaksid.”

Maailma IT-keskpunktis Silicon Valleys kohtus Kallas gigantide Google’i, Cisco ja Microsofti juhtidega, kuid ka alles tegevust alustavate ettevõtete eestvedajatega. “Ambitsioonidega Eesti ettevõtetel peaksid kindlasti olema sidemed ka Silicon Valleys, kui nad tahavad maailmas nähtavad olla,” lausus Kallas. Tema sõnul tuntakse Silicon Valleys Eestit peamiselt Skype’i ja küberrünnakute tõttu.

“Ju on Eesti e-edu maine ikkagi põhjendatud, kuid see ei tähenda, et seda ratast ei peaks kogu aeg edasi väntama. IT-valdkond liigub edasi tohutu tempoga,” lausus Kallas. “USA-s võetakse riski ja ebaõnnestumist loomulikult, aga kui Eestis ja Euroopas keegi ebaõnnestub, muutub hoiak tema suhtes kohe halvaks.”

Koos Kallasega visiidil käinud Henrik Hololei nentis samuti, et Eesti käitus mõistlikult, kui avas Silicon Valleys oma esinduse. “Iseasi on see, kui paljud Eesti ettevõtted seda teavad ja ära kasutada oskavad,” nentis ta. Teiseks tõi Hololei esile, et Eesti ettevõtted võiksid varmalt ära kasutada “rohelist” teemat. “Riskikapitalistid investeerivad praegu rohelisse kapitali ja alternatiivsetesse energiaallikatesse väga palju ning ka Eestis on alus selliseks arendustegevuseks olemas.”

Hololei lisas, et kuigi Eestit tõepoolest tunnustatakse maailmas kui edukat IT-riiki, siis on praegu aeg seda mainet kasutada ning ettevõtted võiksid ennast selle taustal rohkem esile tõsta. “Tundub, et Eesti ettevõtete hulgas tuleb kultiveerida arusaama, et karbist tuleks välja tulla.”