“Ei,” oli tema lühike vastus Postimehe vastavale küsimusele. Valitsusjuhi sõnul pole erilist probleemi selles, et Eestis on 168 000 ühegi riigi kodakondsuseta isikut ehk niinimetatud halli passi omanikku.

“Paljudes riikides on kodakondsete arv proportsionaalselt palju väiksem ja nad on saanud hakkama,” ütles Kallas. “Saame meie ka sellega hakkama.”

Reformierakonda kuuluv valitsusjuht ei näinud erilist probleemi selles, et keskerakondlasest rahvastikuminister Eldar Efendijev on vastupidisel seisukohal ning toetab kodakondsuseta inimeste naturalisatsiooni kiirendamist.

“Oleme märganud, et ka varasemate valitsuste puhul on ministrid esitanud seisukohti, mis mõnevõrra erinevad valitsuse otsustest,” ütles Kallas. “Üks asi on ministrite isiklikud arvamused, teine asi valitsuse otsused, ja valitsus ei kavatse kodakondsuse saamise reegleid lõdvendada.”

Ka keskerakond kuuluv siseminister Ain Seppik ütles ajalehele, et praegune valitsus kodakondsuse saamise korda ei muuda ja vastav eelnõugi pole valmis. Seppik möönis, et enne vastava otsuse tegemist on vajalik ka poliitiline diskussioon. Siseminister kahtles selleski, kas haridusminister Mailis Ranna moodustatud keeleeksami lihtsustamisega tegelev komisjon jõuab oma tööga enne 2. märtsi valimisi valmis.