Postimehes esmaspäeval ilmunud artikli taga on Rumesseni ja Siilatsi sõnul Oistrahhi festivali korraldaja Allar Kaasiku tellimus.

Neeme Järvil on Siilatsi sõnul Eestis kaks suurt sõpra: Allar Kaasik ja Vardo Rumessen, kes omavahel läbi ei saa. “Olen maestro Järvil palunud lepitada need sõbrad omavahel või teha valik, kumb neist on Neeme kõige suurem sõber,” ütles Siilats. “Postimehes algatatud mudamaadluse taga ongi nimetatud soovituse eiramine ja valiku tegematajätmine.”

Postimehe väitel peitus Järvi fondi soovi taga toetada tänavust Oistrahhi festivali 450 000 krooniga soov omastada 50 000 krooni, mis jäi üle Riigikogu poolt riigi eelarvest fondile eraldatud summast. Rumesseni sõnul otsustas Riigikogu toetada 2002. aasta riigieelarves Järvi fondi sihtotstarbeliselt, kusjuures otsuses ei olnud sõnagi Oistrahhi festivalist ja nõukogu oleks võinud selle summa samahästi oma põhikapitali paigutada. Fondi nõukogu soov oli jagada summa kolme erineva süvamuusika festivali vahel, kuid kultuuriministeeriumi survel oli fond sunnitud toetama vaid Oistrahhi festivali, mille korraldajate hulgas on ka kultuuriministeeriumi muusikanõunik Margit Peil.

Postimees väidab Rumesseni teatel valesti, et Järvi fond toetas Sirje Endre kirjastuses SE@JS välja antud Tubina nootide kirjastamist, küll aga maksis fond kinni Tobiase motettide trükikoja arve. “Ajakirjanik ei teinud eilses telefonivestluses Tubina ja Tobiase vahel vahet,” märkis Rumessen.

Aluseta oli Siilatsi teatel Postimehe väide, nagu oleks fond rahastanud Sirje Endrele kuuluvalt kirjastuselt ilmunud raamatu “Encore! Neeme Järvi” väljaandmist, küll aga toetas Neeme Järvi isiklikult omanimelise fondi kaudu hiljuti juubelit tähistanud Vardo Rumesseni raamatu väljaandmist. Sellest “süüst” üritab Postimees aga fondi puhtaks pesta.

Rumesseniga seotud festivali “Tubin ja tema aeg” rahastas fond Siilatsi teatel tänu sellele, et Rumessen ajas äriringkondadest raha välja, kes kandis raha sihtotstarbelise annetusena Neeme Järvi fondi, kust kanti raha omakorda Eesti Kontserdile. “Nii on õige, sest et samaaegselt toetatakse nii abivajajat kui ka fondi ja nii ei tule fond lahkelt annetajalt teistkordselt raha küsima,” märkis Siilats.

Viktor Siilats on ühest oma ettevõttest toetanud samuti ühe David Oistrahhi festivali transpordivahenditega, andes autod lihtsalt festivali kasutusse. “Mis olnuks loomulikum ja juriidiliselt korrektsem, kui kanda autode kasutusmaksumusele vastav rahasumma sihtotstarbelise annetusena Neeme Järvi Fondile, teadvustada ennast fondis festivali ja fondi toetajana, lasta fondil kinni pidada ettenähtud protsent laekumisest, esitada autode reaalse kasutamise eest arve ning seejärel see arve tasuda?” kirjutab Viktor Siilats.