EKA kolimine uude hoonesse läheb kooli finants- ja haldusdirektori Toomas Johanson sõnul maksma umbes 24,1 miljonit, mis on umbes kuus miljonit eurot vähem, kui seda oleks olnud uue maja ehitamine Tallinna südalinna Tartu mnt kinnistule.

"Me ei ole oma otsuse tegemisel lähtunud niivõrd hinnast, vaid ajafaktorist, et me saame praegu kõik probleemid kirjeldada ja me teame, millal alustame. Me teame, millal kuulutatakse välja hange, millal peaks hakkama ehitus ja renoveerimine ning et 2016 toimub juba õppetöö selles hoones. Seda aga Tartu maantee krundi puhul ei oleks saanud kindlalt väita, sest juriidilised probleemid kestsid alates 2011. aastast ja nad ei ole ju tänaseni lahendunud," põhjendas aga EKA rektor Signe Kivi Delfile.

EKA rektori sõnul on nad nüüd sunnitud maha müüma kõik koolile kuuluvad krundid, kaasa arvatud ka Tartu mnt krundi, kuna nendest saadav tulu läheb kooli omafinantseeringuks.

"Aga Tartu mnt krundi osas me kindlasti ei kiirusta ja me kasutame professionaalset abi. See tähendab seda, et ülikool keskendub õppetööle ja tõepoolest me soovime kinnistute eest saada seda hinda, mida see väärt on. Kahtlemata on Tartu maantee kinnistu väga heas kohas ja seega kallis kinnistu," lisas Kivi.

Järgnevate sammudena viiakse rekori sõnul detsembris läbi prejekteerimise hange ning 2014. aasta detsembriks peaks projekt paberil valmis olema. Seejärel peaks 2015. aasta jaanuarist toimuma ehitushange ning ehitustööd peaksid valmis olema 2016. aastal. "Täpset aega lubada ei julge, aga loodame, et 2016. aastal saab juba uues hoones õppetööd alustada," lisas Kivi lõpetuseks.

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) ja Riigi Kinnisvara Aktsiaselts (RKAS) sõlmisid täna koostöölepingu, mile kohaselt rajatakse EKA uus hoone Tallinnas Kotzebue tänav 1/Põhja pst 7 asuv ajalooline vabrikuhoone alale.

Hoonesse tuleb kaasaegne arhitektuuri-, disaini- ja kunstiülikool, õppetegevusega alustatakse uues asukohas 2016. aastal.

Väljatöötatud finantsmudeli kohaselt omandab RKAS esimeses etapis Kotzebue 1/Põhja pst 7 asuva kinnistu 6,9 mln euro eest, mis hiljem võõrandatakse EKA-le. Projekti finantseerimiseks on kavandatud kasutada EKA ja RKASi omavahendeid ja Euroopa Liidu struktuurifondide rahastust.

EKA tulevases õppehoones saab olema ligikaudu 11 500 ruutmeetrit suletud netopinda.