Sibul ütles BNS-ile, et riigikogu valimise seaduses on väga selgelt välja toodud, mis peab valimisjaoskonnas olema ning vabariigi valimiskomisjon on rangelt järginud seadust.

"Üksikkandidaatidel ei saa üleriigilisi nimekirju olla, kuna iga ükskikkandidaat kandideerib iseseisvalt, mitte nimekirjana," lausus Sibul.

Vabariigi valimiskomisjoni sekretariaadi liige Arne Koitmäe selgitas BNS-ile, et igas valimisringkonnas toimub hääletamine valimisringkonna kandidaatide koondnimekirja alusel. Nimekirjas on kõik ringkonna kandidaadid, samuti üksikkandidaadid registreerimisnumbritega.

Kandidaatide üleriigilise nimekirja esitavad registreerimiseks esitamisel ainult erakonnad, need nimekirjad pannakse üles hääletamisruumis. Üleriigilises nimekirjas on kõik erakonna kandidaadid erakonna määratud järjestuses. Nimekiri on teadmiseks valijatele, sest kuna nende alusel jaotatakse kompensatsioonimandaadid, on valijal kasulik teada, millisel positsioonil on tema valitav kandidaat üleriigiliselt. Üleriigilisetes nimekirjades ei ole registreerimisnumbreid, et vältida seda, et valija hääletaks mõne teise ringkonna kandidaadi poolt.

Koitmäe lisas täpsustuseks, et ka hääletamisel väljaspool elukohta antakse valijale tema elukohajärgse valimisringkonna kandidaatide koondnimekiri, mitte ei hääleta ta erakondade üleriigiliste nimekirjade alusel.

Üksikkandidaadina riigikokku pürgiv sotsiaaldemokraat Mark Soosaar teatas teisipäeval, et ootab seniste eelhääletuse tulemuste tühistamist, kuna valimisjaoskondades olevates kandidaatide üleriigilistes nimekirjades puuduvad üksikkandidaatide nimed.

Soosaar ütles BNS-ile, et arutab olukorda teisipäeva pärastlõunal ka teiste üksikkandidaatidega, misjärel otsustatakse võimaliku kaebuse esitamine.

Soosaare sõnul on üksikkandidaatide nimed välja jäänud vabariigi valimiskomisjoni 20-leheküljelise originaaldokumendi sama mahukast pitsatijäljendiga koopiast, mis on riputatud valimisjaoskondade seinale või asetatud laudadele. "Eriti desorienteeriv on see nimekiri neile kodanikele, kes on tulnud eelhääletusele selleks, et vastavalt oma elukohale teises piirkonnas valida kandidaat üleriigilisest nimekirjast. See kodanik näeb valimiskabiini sisenedes ainult kohaliku piirkonna kandidaatide nimekirja, kus on esindatud vaid kohalikud üksikkandidaadid. Neid ta aga valida ei saa," lausus ta.

Tema hinnangul peaks taoline rikkumine olema põhjuseks, et esmaspäeval ja teisipäeval toimunud eelhääletuse tulemused tühistada ning teavitada sellest kõiki sel ajal jaoskondades hääletamas käinud inimesi.