Setude praegune ülemsootska ehk kuningas Peko maapealne asemik Õie Sarv rääkis Eesti Päevalehele, et kuningriigi päev on setude jaoks väga oluline. „See üritus toimub kord aastas. Kuningriigi päeva traditsioon tekkis aastate eest soovist iga aasta koos laulda ja kokku saada,” rääkis Sarv.

Praegusest setude olukorrast rääkides ütles Sarv, et muresid, mis lahendamist vajavad, on küll ja küll, kuid suurim mure on endiselt inimeste lahkumine. „Siiski aasta-aastalt on üha enam inimesi, kes avastavad enda jaoks tähistaeva ja saavad maal elamise võludest aru,” lisas Sarv.

Kui Eestis peetakse setusid eestlaste etniliseks rühmaks, siis alles 17. juunil tehti Vene Föderatsiooni valitsuse otsusega Venemaa väikesearvuliste rahvuste nimekirja muudatus ning sinna kanti ka setud.

„Meie ise peame ennast juba mõnda aega eraldi rahvaks ja selle küsimuse on läbi arutanud ka seto kongress. Teate, iga inimene ja riik võivad arvata nii, nagu nad tahavad. Oluline on ju see, mida me ise arvame ja tunneme,” rääkis Sarv.