Setusid üllatanud keeld, et ametlikult ei tohi Pihkva järvest kuuritsaga kala püüda, tuli välja juhuslikult sel suvel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nimelt tahtis üks setu kultuurielu eestvedajaid ja kirglik kalamees Andres Ots augusti hakul Pihkva kagunurka jäävas Laossina külas lastele korraldatud väiko-kuningriigi ürituse raames demonstreerida ka seda, kuidas setud kunagi kuuritsaga kala püüdsid. „Jamamist oli kui palju, kuid mitme kuu pärast öeldi lõpuks, et ma ei saa seda,” kirjeldas Ots.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome ütles, et kõnealusele kuuritsapüügi demonstreerimisele ei olnud võimalik luba anda, kuna selleks puudub seaduslik alus.

Soome osutas, et setude soovi täitmiseks muudetakse seda määrust nii, et piiriveekoguks olev Pihkva järv kantakse kõigi teiste meie enam kui kümnehektarilise pindalaga järvede hulka, kus kuuritsaga kalapüük on lubatud keskkonnaameti antud kalastuskaardi alusel.

„Enne esimest detsembrit, kui on kalastuskaartide taotluste esitamise tähtaeg, loodame vastava määruse ära muuta,” sõnas Soome. „Me ei näe seda võimalust, et kuuritsaga püük võiks kujutada järve kalavarudele mingit ohtu, kuna antud püügiviisi saagikus pole kuigi suur.”