Üleeile peeti taas kord Seto Kuningriigi päeva. Iga-aastase vabaõhuürituse korraldamine on jaotatud nelja valla vahel ning sel korral toimus see Setumaa pealinnas Värskas.

Üritus on iseloomult apoliitiline, kuid avasõnad lausus siiski kultuuriminister Laine Jänes. Sõjaväeparaadi, millel osalejad olid kollastes vestides ja vaimujõuga relvastatud, juhtis Euroopa Liidu poliitik Siiri Oviir ning mängul hoidis silma peal Mulgi kuues peaminister Andrus Ansip.

Meremäe valla arendusnõunik Kadi Saarso räägib naljatamisi, et Setumaa on sõjakas naaber nii Eesti Vabariigile kui ka Venemaale. Piirileppe ja preambuli teemat tema sõnul üles siiski ei võetud ning peasündmuseks kujunes uue ülemsootska valimine, kelleks kuulutati turismiettevõtja Silver Hüdsi.

Praegu jääb kaks kolmandikku Setumaast Petseri alla, kuid Saarso sõnul on siiski tegemist ühtse kultuuripiirkonnaga, mille alade omavaheline suhtlemine toimib Venemaa ebasoosivast suhtumisest hoolimata.

Setude tava esivanemate haudu külastada on tugevam kui eestlastest luterlastel, paraku on lihtsustatud piiriületuskord aetud sel aastal keeruliseks, mistõttu on eakate inimeste elu oluliselt häiritud. Seto Kuningriik kehtestatakse ainult ühel päeval aastas — augusti esimesel laupäeval.

Ometi näitab Saarso sõnul teema olulisust üritusele saabunud külaliste nimekiri: teiste hulgas viibis setu jumalale Pekole alluva sootska valimise üritusel ka Eesti apostliku õigeusu kiriku metropoliit Stefanus.