„Maamaksu kaotamine läheb paljudele inimestele korda ning igasugune maksukoormuse vähendamine mõjub positiivselt inimeste toimetulekule. Tänaseks on maamaksu kaotamiseks toetust avaldanud mitmed mõjukad organisatsioonid, nagu Eesti Lasterikaste Perede Liit, Eesti Korteriühistute Liit, Eesti Maksumaksjate Liit ja Eesti Omanike Keskliit,“ rääkis Sester pressiesindaja teatel.

„Nimetatud organisatsioonide ja paljude inimeste positiivne reaktsioon näitab, et ootused kodualuse maamaksu kaotamise osas on kõrged. Inimestele läheb korda, kas nende kodualune maa on maksuvaba või peavad nad iga aasta tasuma märkimisväärse summa ammu välja ostetud maa eest,“ lisas Sester.

Sester toonitas, et Eestis on inimeste eluasemega seotud sundkulutused leibkonna liikme kohta selgelt liiga suured. „Paljudele inimestele on maamaks suureks koormuseks. Maamaks mõjutab suurt osa Eesti peresid ja selle kaotamine on positiivne nende kõigi jaoks,“ ütles Sester.

Riigikogu lõpetas täna kodualuse maamaksu kaotava eelnõu teise lugemise ja suunas eelnõu lõpphääletusele neljapäevaks 16. juuniks.

Keskerakond ja SDE soovisid teist lugemist katkestada

Rahanduskomisjoni ettepanekul lõpetati Eesti Reformierakonna fraktsiooni ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni algatatud koduomanikke maamaksust vabastav maamaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu teine lugemine, teatas riigikogu pressitalitus.

Eelnõu kohaselt on maamaksu tasumisest vabastatud maa omanik või maakasutaja tema kasutuses oleva elamumaa või maatulundusmaa õuemaa kõlviku osas linnas, vallasiseses linnas, alevis, alevikus ning üldplaneeringuga kohaliku omavalitsuse või maakonnaplaneeringuga maavanema poolt tiheasustusega alaks määratud alal kuni 0,15 ha ning mujal kuni 2,0 ha ulatuses, kui sellel maal asuvas hoones on isiku elukoht vastavalt rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmetele.

Samuti on maamaksu tasumisest vabastatud ka hooneühistu liikmed, kes selles hoones rahvastikuregistri andmetel elavad. Hooneühistu poolt kasutatav elamumaa vabastatakse maamaksust samas määras, tiheasustusega alal vastavalt 0,15 ha ning mujal 2,0 ha ulatuses, jaotatuna proportsionaalselt hooneühistu liikmete vahel.

Eesti Keskerakonna fraktsioon ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon tegid ettepaneku nimetatud eelnõu teine lugemine katkestada. Ettepaneku vastu hääletas 54 ja poolt 39 Riigikogu liiget. Seega suunati eelnõu kolmandale lugemisele.