Eile pärastlõunal kohtusid Stenbocki majas koalitsioonierakondade juhid Taavi Rõivas, Jevgeni Ossinovski ja Margus Tsahkna, et ühe teemana arutada Euroopa Kontrollikoja uue esindaja kandidaadi määramist.

Peaminister Taavi Rõivas peab riigikogu liiget Juhan Partsi sellele ametikohale tugevaks kandidaadiks ja lisas, et Eesti huvides on saata Euroopa Kontrollikotta võimalikult tugev kandidaat ja hoiduda asjatust poliitilisest kemplemisest. "Valitsus teeb otsuse lähinädalatel," kinnitas ta.

Kuna kandidaadi peab üles seadma rahandusminister, ütles Sven Sester täna TV3 "Seitsmestele Uudistele", et tegemist on lähipäevade küsimusega. "Kuigi maikuus on tegelikkuses alles lõppemas Kersti Kaljulaidi tööleping, siis novembrikuu keskpaigaks jõuame nende otsusteni." Rahandusminister lubas teemat lähemalt kommenteerida siis, kui tuleb välja konkreetse kandidaadiga.

Sester lisas, et ei näe ühtegi põhjust, miks peaks antud ametikohale kandidaadi määramisel olema tegemist poliitkauplemisega. "Sellist lehmakauplemist ei tohiks siin olla, ei ole ka varem olnud. Tegemist on ikkagi kohaga, mis ühelt poolt on valitsuse määrata ja millel on kindlasti poliitiline mõõde sees tänu sellele, et see on valitsuse otsus, aga teistpidi ma ei näeks küll ühtegi põhjust, miks peaks olema siin mingit kauplemist kellegi vahel. Minu meelest ei ole seda ka siiamaani olnud," kinnitas Sester TV3 "Seitsmestele Uudistele."

Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski kinnitas eile, et erakonna juhatus asub kontrollikoja liikme kandidaadi küsimust arutama tõenäoliselt esmaspäevasel koosolekul. Ühe võimaliku kandidaadina nähakse Rannar Vassiljevit.

IRL-i esimees Margus Tsahkna ütles, et peab Juhan Partsi heaks kandidaadiks ja valitsusliidu omavahel konsulteerimist täiesti normaalseks. "Ma saan aru küll meedia suurest huvist mängida välja mingit intriigi ja poliitkauplemist, kuid pigem vastupidi: praegune valitsusjõudude omavaheline konsulteerimine on täiesti normaalne."

Juhan Parts ütles täna Eesti Päevalehele antud intervjuus, et arutas antud küsimust rahandusministri Sven Sesteriga augustikuu lõpus, kuid ei ole andnud oma jah-sõna. "See on väga halb foon, et me tahame kogu aeg näidata Eesti poliitikat millegi räpasena. Kas mõtleks hoopis teistpidi, et äkki on IRL-is lihtsalt nii palju tegusaid inimesi?" sõnas Parts intervjuus võimalikke poliitkauplemisi kommenteerides.

Praegu esindab Eestit Euroopa Kontrollikojas Kersti Kaljulaid. Tema ametiaeg lõpeb 6. mail 2016.