“Hiljemalt aprillis saab selle üksuse mehi nii Tallinnas kui ka mujal Eestis näha,” kirjutab Ain Seppik Eesti Päevalehes.

Reservüksuse töögrupi juhi, siseministri nõuniku Aivar Toompere sõnul oleks üksus 1997. aastal likvideeritud sisekaitse operatiivrügemendi (SOR) analoog.

“Korraga elavad pooled selle meestest kasarmurežiimil. Lisaks pealinnas patrullimisele peaks neist abi olema ka Eestis juhtunud suurõnnetustel ja massiüritustel korra valvamisel,” rääkis Toompere. “Ainus erinevus SORist on see, et kui SOR koosnes armee ajateenijaist, siis politseireservi võetakse palgalisele tööle mehi, kes on juba kaitseteenistuse läbinud.”

“Esimene üksus tuleb moodustada kiirkorras. Peale esmast väljaõpet hakkavad mehed tööle ja täiendavad end edasise töö käigus,” rääkis Toompere. Tema sõnul on üksusesse tööle soovijatest eelistatud varasema turvatöö kogemusega mehed.

Toompere sõnul ei hakka nad pealinna praegusi patrulle politseireservi üle tõstma, vaid leiavad sinna uued töötajad. Uue üksuse töötajad saavad inspektori auastme. Nende veidi üle 4000kroonine kuupalk vastab politsei nooremametniku palgatasemele.

Seppiku hinnangul aitab loodav üksus võidelda pealinnas lokkava tänavakuritegevusega. Tallinna politseiprefektuuri praegustest jõududest on päeval tööl 12-15 autopatrulli ja peamiselt kesklinnas, lennujaamas ning sadamas liikuvad neli kuni kaheksa jalgsipatrulli.

“Jalgsipatrullide arv sõltub sellest, kui palju kadette meil parajasti Paikuselt praktikale on saadetud,” ütles Oleg Lodeikin Tallinna politsei juhtimiskeskusest.

Plaani kohaselt hakkab üksus paiknema Tondil praegu remonti vajavas ühiselamu tüüpi hoones, kus patrullijad hakkavad elama kahe- kuni kolmekohalistes tubades. Reservüksuse liikmete politseivormile kantakse ilmselt nende eritunnus.

Reservüksusele kuluvat rahasummat Toompere nimetada ei osanud. “Kõik on veel algusjärgus, kuid kuna selle üksuse loomine on sees Keskerakonna ja Reformierakonna sõlmitud koalitsioonileppes, siis raha taha ettevõtmine ei jää,” lausus Toompere.

Seppiku sõnul peab ta äärmiselt oluliseks ka turvafirmade, abipolitseinike ja Kaitseliidu korrakaitsekompanii kaasamist korrakaitsesse.