Peainspektori ülesanne on jälgida ja korraldada politsei siseelu, ütles siseminister esmaspäeval BNS-ile.

“Eelmise suve sündmused näitasid, et politseis on suuri probleeme,” ütles Seppik. Ta lisas, et politsei peaks ise suutma ennetada selliseid juhtumeid, ning viitas mitmele politseinike distsipliinirikkumisele mullu suvel.

Ühtlasi märkis siseminister, et absoluutselt välistada selliseid juhtumeid ei saa, kuna politsei on suur organisatsioon.

“Nendel sündmustel on sügavamad põhjused,” ütles Seppik. “Üks põhjus on selles, et vahe politsei juhtkonna ja reatöötajate vahel on liiga suureks läinud,” ütles Seppik. Ta lisas, et midagi tõsist on lahti ka politsei personalitööga, millega ta pole üldse rahul.

“Kolmandik Paikuse politseikooli lõpetanutest ei tööta politseis,” ütles Seppik. Tema sõnul ei ole asi palgas, vaid politseitöö madalas prestiižis ja ebakindluses.

Seppiku sõnul oleks inimeste politseis hoidmiseks vaja tagada stabiilsus ja normaalne karjäärimudel.

Siseminister kinnitas, et samadel põhjustel ei ole plaanis vahetada välja praegust politsei peadirektorit Harry Tuult juhul, kui ta saab oma tööga jätkuvalt hästi hakkama.

“Ma ei vaheta peadirektorit välja eelkõige seetõttu, et hoida stabiilsust politseis,” ütles ta.

Suuremad kaadrimuudatused on siseminister juba teinud, tuues Tallinna prefektiks senise Saaremaa prefekti Kalle Laaneti ja keskkriminaalpolitsei juhiks senise abidirektori Andres Anvelti.

Seni juhtis Tallinna politseid riigi politseiameti peadirektori asetäitja Jüri Kasesalu ja keskkriminaalpolitsei järele valvas teine peadirektori asetäitja Ralf Palo.

Siseminister ütles, et nende kaadrimuudatustega politsei tippjuhtkonnas tahab ta anda karjäärivõimaluse noortele politseinikele, kes on Läänes omandanud kaasaegse hariduse.