Seppik edastas patriarhile kutse Eestit külastada Moskvas reedel enam kui poolteist tundi kestnud kohtumisel, teatas siseministeeriumi pressiesindaja BNS-ile. Aleksius II väljendas soovi tulla oma esivanemate kodumaad vaatama

Kohtumisel rääkisid Seppik ning Aleksius II õigeusukiriku ja Eesti riigi suhetest. Patriarhil ei olnud kiriku seisukohast Eestile pretensioone, teatas pressiesindaja.

“Me teeme kõik selleks, et ta tuleks Eestisse veel sel aastal,” ütles Seppik “Aktuaalsele Kaamerale”.

Aleksius teatas augusti algul, et on valmis pärast üheksa-aastast vaheaega taas Eestisse tulema, kuid seadis eelduseks õigeusu kiriku vara probleemi lahendamise.

Siseministeerium tegi augusti lõpus õigeusukirikutele varaliste suhete korrastamise ettepaneku, saates kavatsuste protokollide projektid Eesti Apostlikule-Õigeusu Kirikule (EAÕK) ja Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikule (MPEÕK).

Kavatsuste protokolli projekt näeb ette 15 MPEÕK kasutuses oleva, kuid EAÕK-le tagastamisele kuuluva või tagastatud kiriku- ja sakraalhoone andmise Eesti riigi käsutusse. Riik annab need MPEÕK-le 50 aastaks rendile hinnaga 1 kroon kuus.

Ministeerium töötas protokollid välja koos mõlema kiriku esindajatega.

Patriarh avaldas reedesel kohtumisel veendumust, et siseministeeriumi poolt ette valmistatud kavatsuste protokollid kirikuvara küsimuses tuleks alla kirjutada.

“See oleks suur samm edasi,” ütles patriarh Aleksius II.

Seppik meenutas “Aktuaalses Kaameras”, et hästi eesti keelt kõnelev patriarh sündis Eestis ja töötas siin kaua ning tema vanemad on maetud Tallinna.