Valitsuse meedianõuniku Martin Jaško sõnul raport tõenäoliselt avalikustatakse pärast kabinetiliikmete heakskiitu ja antakse ka erakorraline pressikonverents, kirjutab Eesti Ekspress.

Riigiprokurör Margus Kurmi juhitud tiimi aruanne on enne valitsusest läbi käimist salajane ja oma sisult nii tundlik, et jagatakse kabinetiliikmetele kätte alles istungil. Kaheksaleheküljelist dokumenti on seni väidetavalt näinud vaid kümmekond inimest. Kurm ise mingit kommentaari enne valitsuse nõupidamist anda ei soovi.

Prokuratuuri, kaitsepolitsei ja teabeameti ametnikest koosnev komisjon loodi läinud kevadel, et uurida militaarseadmete vedu Estonial.

SLÕhtuleht kirjutas varem, et komisjoni töö tulemused on ehmatavad. Väidetavasti ei leidnud komisjon seoseid relvaveo ja laevahuku vahel, aga seab suure küsimärgi alla laevahuku rahvusvahelise uurimiskomisjoni lõpparuande.

„Minu usk ametliku uurimiskomisjoni lõpparuandesse on pigem vähenenud kui saanud juurde,” kinnitab värsket aruannet lugenud Margus Leivo, kes juhib paralleelselt töötavat parlamendi uurimiskomisjoni.

Ta möönab, et neljapäeval valitsuses arutatav raport tekitab hulga uusi küsimusi, kuid detaile ta enne dokumendi ametlikku kinnitust avada ei saa.

Juba varem teatas ka Rootsi Estonia parlamendigrupp, et avastas mitmeid täiendavaid asjaolusid, mida rahvusvaheline uurimiskomisjon ilmselt ei teadnud ning mille tõttu uurimise jätkamine on hädavajalik. Muuhulgas leiavad ka nemad, et laev ei saanud seni kirjeldatud viisil nii kiiresti uppuda.