Teadmine, et Saaremaa muuseumil on filmi koopia olemas, jõudis Kuhlbergi sõnul temani ETV saate “Pealtnägija” salvestamise ajal. “Ago Pajur, keda ma palusin appi teemat kommenteerima, rääkis ka Saaremaa muuseumi direktoriga ja sai sellest niiviisi teada,” lausus Kuhlberg
.

Ometi ei ole mees pettunud, et Saaremaal on filmi koopia juba olemas. “Need on kaks täiesti erinevat asja. Võtame nii, nagu oleks kellelgi foto, aga minul on negatiiv. Ilmselt ei ole filmi originaal üldse säilinud,” märkis Kuhlberg. Selle kohta sai ta hiljuti kinnituse Saksamaa riigiarhiivist ja sõjaarhiivist.

Ajaloolase Ago Pajuri kinnitusel on Kuhlbergi ostetud filmi näol kollektsionääri jaoks tegemist igal juhul olulise leiuga, kuid maailma mastaabis ei olevat film mingisugune üllatus. “Siiani oli Saaremaa muuseumis asuv koopia siiski vist Eestis ainus,” ütles Pajuri, kes uuris filmi kohta ka sõjamuuseumist ja filmiarhiivist. Ta arvas, et viimati välja tulnud filmi väärtus ei lange, kui see jõuab avalikkuse ette ning seda hakataks laialdaselt kasutama.

1942. aasta 21. novembril ilmus ajalehes Meie Maa artikkel, mille kohaselt väntas filmiühing Bufa I maailmasõja ajal 1917. aasta 11.-20. oktoobrini filmi Saaremaa vallutamisest. Film sisaldas võtteid mere-, õhu- ja maajõududest, tulevahetusest Saksa sõjalaevade ja Vene rannakaitsepatarei vahel ning Saksa dessandi maabumisest. “Kuna käis Teine maailmasõda, võidi sel ajal filmist koopiaid teha õppe- või propagandafilmi jaoks,” arvas Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa.

Saaremaa muuseum sai OÜ Maurus valmistatud koopia videokassetil 1997. aastal harrastusajaloolaselt Anto Juskelt. “Maurus tegi koopia Suurbritannia sõjamuuseumi keskarhiivis olevast filmist,” märkis Püüa. Anto Juske kasutas filmikoopiat 1997. aasta suvel toimunud Saaremaa biennaali “Invasioon” ajal enda poolt teostatud installatsioonis. Kuid fotod dessandifilmi kaadritest on muuseumil olemas juba 1970. aastatest.

Vahur Kuhlberg plaanib filmi operatsioonist koodnimega Albion, milles osales 25 000 meest ja 300 laeva ning mille siht oli vallutada Lääne-Eesti saared, esitleda Tartus Balti kaitsekolledžis. “Filmi näitamine toimub klaverimängu saatel. Kui klaverit ei õnnestu saada, tuleb taustaks lasta vastava aja muusikat nagu tummfilmile kohane,” oli mees kindel. Ta ei välistanud, et ligi 13 minutit pikk film näitamiseks ka Saaremaale jõuab. Seda muidugi juhul, kui Kuhlberg leiab kellegi, kes on valmis sõidu ja filmi näitamisega seotud kulutusi kandma.

Vahur Kuhlbergi sõnul sattus ta väärtuslikule filmirullile internetis. “Surfasin eBays ja leidsin sealt otsingusõna “Oesel” ehk “Saaremaa” alt ühe huvitava filmirulli. Seal olid mõned kaadrid filmi algusest fotodena ja hakkasin neid vaatama ning mul tuli meelde, et mu käest on kunagi läbi käinud fotod samast sündmusest,” rääkis Kuhlberg ETV saatele “Pealtnägija”.

Kuhlbergi käes olev ilmselt 1930. aastatel tehtud koopia filmi originaalist läheb enampakkumise korras müüki, ent Kuhlberg näeb ajaloolisi kaadreid parema meelega mõne riigiasutuse käes. Mehel ei ole kahju filmist loobuda. “Huvitun hoopis baltisakslastest ja Eesti mõisatest,” põhjendas Kuhlberg.

Balti kaitsekolledži Kuressaarest pärit õppejõu Rene Toomse sõnul oli Albion maailma esimene õnnestunud ühendoperatsioon. Seda õpetatakse kui ideaalilähedast näidet Ühendriikide sõjaväeakadeemiates ja ka Balti kaitsekolledžis.