Kuus noort sai maksimumpunktid kahes aines ja üks neiu kolmes eksamiaines, selgub eksamikeskuse statistikast. Kokku sooritas riigieksami maksimumpunktidele tänavu 135 inimest.

Kai Sarv teenis maksimumpunktid kirjandi ja matemaatika eksamil. „Eelmisel aastal tegin keemia eksami 98 punktile ja sel aastal inglise keele 95 punktile,“ rääkis Sarv Delfile. Viienda küpuseksamina valis ta vene keele koolieksami.

Õpingud jätkuvad Eestis

„Olen rahul oma tulemustega,“ tunnistas neiu, kes esialgu kavatseb oma õpinguid jätkata Tartu ülikoolis ja minna õppima arvatavasti matemaatilist statistikat. „Esialgu kavatsen Eestis õppida, ülikooli minek on niigi suur muutus ja ei tahaks kohe välismaale minna.“

Eesti hariduse taset peab Sarv heaks. „Olen küll järjepidavalt kogu aeg õppinud ja mulle meeldib õppida uusi asju. Olen tänulik oma õpetajatele, aga kindlasti oleneb koolist ja inimesest endast. Õpihimu ja teadmistejanu tuli ikkagi gümnaasiumis ja viimane aasta ei olnud kindlasti kõige raskem, mahult kõige kurnavam oli hoopis 11. klass.“

Riigieksamid lihtsad tema sõnul küll ei olnud. „Ettevalmistus koolis oli põhjalik ja eksamid vastasid ootustele.“ Pisut ettearvamatu on tema sõnul kirjand. „Sel aastal olid laiemad teemad — kitsamal teemal oleks ehk pisut kergem olnud kirjutada,“ ütles neiu, kes ise kirjutas küpsuskirjandi kõige populaarsemaks osutunud teemal — “Eesmärk on see, mis annab elule tähenduse.” (Theodore Parker).

Lisaks Sarvele on Reaalkooli kolme paralleelklassi peale tänavu veel kümme kuldmedaliga lõpetajat, mis pole küll kooli rekord, aga läbi aastate üks tubli tulemus. Üks medalistidest on ka Sarve klassivend Oliver Viljamaa, kes sai samuti kahel riigieksamil maksimaalsed 100 punkti.

Kuldmedaliga lõpetab Tallinnas gümnaasiumi 161 ning hõbemedaliga 130 abiturienti.

Jüri neiu läheb ehitusinseneriks õppima

Jüri Gümnaasiumi abiturient Merli Aron sai 100 punkti samuti kirjandi ja matemaatika eest. „Matemaatika ei olnud kindlasti mitte raske, aga kirjand on alati üsna ettearvamatu, ma ei ole eriti hea kirjandikirjutaja,“ rääkis neiu, kes kirjutas küpsuskirjandi teemal „Minu Eesti“.

Merli Aron

Eesti haridust peab Aron heaks, kuid märgib, et talle isiklikult tuli see väga kergelt kätte. „Ilmselt kõik ei pinguta üldse, tegelikult ei ole need 12 aastat nii rasked midagi,“ hindas neiu, kes sai keemia, füüsika ja inglise keel eksamil täpselt 90 punkti.

Aron tunnistab, et on küll mõelnud välismaale õppima minemisest, aga pigem mugavusest kavatseb dokumendid sisse anda Tallinna tehnikaülikooli ehitusinseneri erialale. „Mulle meeldib projekteerimine ja joonestamine.“ Ka saab kuldmedaliga Tehnikaülikkooli paljudele erialadele riigieelarvelisele kohale sisse.

Aron on üks 70 Jüri gümnaasiumi lõpetajast, kellest kolm on välja teeninud kuldmedali.