“Neid ei ole ära koristatud,” ütles keeleinspektsiooni Ida-Virumaa järelevalvetalituse peainspektor Marge Mägi teisipäeval BNS-ile. “Otse vastupidi, minuni on jõudnud uut teavet ja praegustel andmetel on seadusevastased valimisplakatid väljas nii Ahtmes, Jõhvis kui ka Kohtla-Järvel.”

Eelmisel nädalal tegi Mägi Kohtla-Järve linnapeale Valeri Korbile ettekirjutuse, milles nõudis ainult venekeelse valimisreklaami kõrvaldamist või varustamist eestikeelse teabega. Ettekirjutuse järgi pidanuks linnapea tagama reklaamide kõrvaldamise või nende seadusega vastavusse viimise hiljemalt 23. veebruariks.

Linnavalitsus polnud ettekirjutusega nõus ja vanemjurist Õrne Suur ütles ajalehele Põhjarannik, et nad ei ole selle ettekirjutusega nõus ning linnavalitsus kavatseb selle keeleinspektsiooni peadirektori ees vaidlustada.

“Meie ei ole need, kes oleks seadust rikkunud,” lisas ta. “Meie järelevalve ei hõlma keelenõuete täitmist ning me ei saa selliste rikkumiste puhul rakendada sanktsioone ega algatada väärteomenetlust.”

Vanemjurist ütles, et seetõttu peab keeleinspektsioon nõudma reklaamide seadusega kooskõlla viimist neilt erakondadelt, kelle reklaam on seal üleval.

“Ma ei tea ju, kes need reklaamid üles pani,” ütles Mägi teisipäeval BNS-ile. “Tegelikult on kummastav, et erakonnad tahavad riigikokku saada, kuid rikuvad ise seadust.”

Mägi andmeil kujutavad seadust eiravad valimisreklaamid Reformierakonna ja Res Publica kandidaate.

Res Publica möönis, et erakonnal on Ida-Virumaal üleval reklaami ühes, nii eesti kui ka vene keeles. See on vajalik, et erakonna sõnumid oleksid üheselt mõistetavad eestlastele ja venelastele, sest suur osa sealseid valimisõiguslikke kodanikke ei räägi eesti keelt, ütles Res Publica pressiesindaja BNS-ile.

“Kuna mõlemad võimuerakonnad, nii Keskerakond kui ka Reformierakond, on pidanud korrektseks venekeelse reklaami tegemist nii Tallinnas kui ka Ida-Virumaal, lähtusime võrdse kohtlemise printsiibist,” lisas ta. “Kui keeleinspektsioon peaks tegema meile ettekirjutuse, siis loomulikult lähtume edaspidi sellest.”

Reformierakonna pressiesindaja ütles BNS-ile, et valdav osa erakonna reklaamist Ida-Virumaal on kahes keeles. Ta möönis, et üksikud plakatid paigaldati kogemata vaid venekeelse tekstiga. “Me parandame selle vea täna-homme,” lisas ta.