Valitsuskoalitsiooni parlamendisaadikute Marju Lauristini, Sirje Endre ja Jürgen Ligi ning opositsiooni kuuluva Sergei Ivanovi seaduseparanduse kohaselt saaksid õiguse elamisloale näiteks Venemaal elavad Eesti kodanike abikaasad, kui neil on ühine alla 15-aastane laps või kui naine on üle 12 nädala rase, samuti Eesti kodanike alla 15-aastased lapsed. Seaduseparanduse on heaks kiitnud koalitsiooninõukogu, mis seab selle vastuvõtmise parlamendis väljapoole kahtlust.

610 tulijat aastas

Seni oli nii, et kui Eesti kodanik abiellus näiteks Slantsõ linna kaunitariga, siis mehe juurde kolimiseks pidi naine mahtuma sisserände piirarvu ehk kvoodi alla, mis on 610 inimest aastas. Mullu sai elamisloa 321 Eesti kodanikust abikaasaga ühinejat, 463 lugesid aga eitavat vastust. Samal ajal pääses vanemate juurde Eestisse elama 57 last, ära öeldi 102 lapsele.

Sisserände piirarv on seadusandja poliitiline tahe ja mõeldud idast tuleva migratsiooni tõkestamiseks, sest ei kehti Euroopa Liidu, Norra, Islandi, Shveitsi, USA või Jaapani kodanike suhtes.