Eelnõu aitab parandada alushariduse kättesaadavust ning lahendada lasteaedade järjekordade probleeme, millega on hädas iga kolmas omavalitsus. Euroopa Liidu abiga luuakse järgnevatel aastatel juurde 4300 uut lasteaia- või lapsehoiukohta, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Koolieelse lasteasutuse seaduse muudatuste kohaselt võib vald või linn lapsevanema nõusolekul võimaldada 1,5–3-aastastele lastele lasteaiakoha asemel lapsehoiuteenust. Lapsevanema osalustasu ei suurene ega tohi jätkuvalt ületada 20 protsenti miinimumpalgast. Muudatused võivad anda isegi võimaluse kohatasude langetamiseks, kuna hoiukoha maksumus on reeglina väiksem lasteaiakoha maksumusest.

Eelnõu järgi peavad ühe pere lapsed saama käia samas lasteaias. Õe või vennaga samas lasteaias käimine soodustab kiiremat kohanemist ning kergendab suuremates linnades elavate mitme lasteaialapsega perede elukorraldust.

Eelnõusse on lisatud ka lasteasutuse personali töökorralduse põhimõte, et kogu rühma tööaja jooksul on sõimerühmas kuni kaheksa last täiskasvanu kohta, liitrühmas kuni kümme last täiskasvanu kohta, aiarühmas kuni 12 last täiskasvanu kohta, sobitusrühmas kuni kaheksa last täiskasvanu kohta ning erirühmas 2-6 last täiskasvanu kohta, lähtudes laste erivajadustest.

Muudatus on tingitud lasteaedades ettetulevast probleemist – kuigi keskmiselt on täna vaid 5,8 last täiskasvanu kohta rühmas, võib kogu päeva jooksul 24 lapsega tegeleda ainult üks õpetaja või õpetaja abi. Niisugune olukord on aga ohtlik laste turvalisusele ja arengule.

Muudatus on töökorralduslik ja ei too kaasa ametikohtade arvu suurendamise või vähendamise vajadust, küll aga parandab see laste heaolu ja arengutingimusi lasteasutustes. Rühmas peab viibima kaks töötajat kindlasti juhul, kui sõimerühmas on üle kaheksa lapse, liitrühmas üle kümne lapse ning aiarühmas üle 12 lapse.