Nimeseaduse eelnõu seletuskirja kohaselt on ka numbrit sisaldav nimi Karl XII eesnimena sobimatu. Samuti ei tohiks lapsele ilma mõjuva põhjuseta anda muudel põhjustel tavatut või soole mittevastavat nime, kirjutas Postimees.

Eelnõu autorid on seisukohal, et kuna vastsündinu ei saa endale ise nime valida, tuleb tema huve kaitsta seadusega.

Ekspertide arvates on viimase kümne aasta jooksul pandud hulganisti nimesid, mida selles sisalduva tähenduse tõttu ei saa pidada õnnestunuks. Nii kasvavad Eestimaal tüdrukud nimega Kustuta, Analiis, Angry (inglise keeles vihane), Kaveri (soome keeles semu, seltsimees), Silli (soome keeles heeringas, inglise keeles tähendab silly rumal, lollakas. Säästetud ei ole ka poisslapsi, kellele on saanud nimeks Amor, Eros, Banda, Lucifer, Roel, Mango jms.

Eelnõu keelab ka nimed, mis koos perekonnanimega tekitavad sobimatu tähenduse, nagu näiteks Aita Leida Kuusepuu.

Hulganisti piiranguid näeb seadus ette olemasoleva nime muutmisel. Uueks perekonnanimeks ei saa ilma mõjuva põhjuseta võtta laialt kasutusel olevat nime, mida juba kannab 500 või enam isikut. Niisuguseid keelatud nimesid on siseministeeriumi andmeil 239.

Samas võimaldab eelnõu muuta oma nime juhul, kui isik vahetab sugu. Muuta võib nii eesnime kui ka perekonnanime. Viimast juhul, kui soo tunnus kajastub rahvuslikule tavale vastavalt ka perekonnanimes. Sotsiaalministeeriumi andmeil vahetab sugu keskmiselt viis inimest aastas.