Valimisseaduse eelnõu kohaselt tohivad kohalikku volikokku kandideerida vaid üksikkandidaadid ja erakonnad.

Valimisliite enam kandideerima ei lubata. “Minu teada ei ole Vormsi saarel ühtki parteilast,” ütles Lääne Elule saare vallavanem Ants Varblane. “Tõenäoliselt ei jõua Vormsi valimisteks ka parteistuda.”

Üksikkandidaat peab volikokku pääsemiseks ületama viie protsendi häälte künnise.

“Vormsi volikogus on seitse kohta. On täiesti võimalik, et seitset kandidaati, kes viis protsendi künnise ületab, saarel lihtsalt ei leidu,” ütles vallavanem.

Varblane näeb lahendusena kaht võimalust: kolida kõigi kandidaatidega mõne partei nimekirja või kaotada üksikkandidaatide viieprotsendiline valimiskünnis.

“Eelmistel valimistel osales Vormsis vaid üks üksikkandidaat ja üks nimekiri,” ütles Varblane. “Võib juhtuda, et Vormsi peab partei otsima, kes meile nimekirja teeb.”

Ants Varblane avaldas lootust, et riigikokku saadetud saarteseadus võetakse vastu. “See seadus lubab väikesaartele erandeid ja selle alusel võiks meil kaotada viie protsendi valimiskünnise,” ütles ta.

Samasugune mure vaevab Läänemaa teisigi väikseid valdu. Nõva volikogu esimees Tõnu Osa ütles, et parteinimekirjad on väga ebatõenäolised.

Nõval osales viimastel valimistel kaks valimisliitu — Optimistid ja Realistid. “Ma ise pigem loobun kandideerimast, kui kandideerin parteinimekirjas,” ütles Osa.

Tema sõnul võib uue valimisseaduse jõustumisel Nõval juhtuda ka nii, et valimised kukuvad läbi.

Keskerakonna ja Reformierakonna toetatud valimisseaduse võtab riigikogu vastu tõenäoliselt lähinädalail.

Sel juhul kehtiks see juba järgmistel kohaliku omavalitsuse valimistel sel sügisel.

“Valimisliitude keelustamine peaks valijal tegema pildi selgemaks,” kaitses seadust reformierakondlasest riigikoguliige Andres Lipstok. “Kui kandidaat lööb kaasa erakonna valimisnimekirjas, on ka valijal selge, mida ta võib pärast valimisi oodata.

Igal Eesti erakonnal on ju oma programm, mida kandidaat peab järgima.”

Lipstok toonitas, et valimisnimekirjaga ühinemine ei tähenda erakonda astumist. Andres Lipstok tunnistas, et Vormsit ja Nõva ähvardavaid ohte on ja need tulevad arutlusele Reformierakonna fraktsioonis.