Eakad aiapidajad ei soovi aga sellisele käsule alluda: müügipindade töötingimused ei vasta sageli ka kõige elementaarsematele nõudmistele, kirjutab Põhjarannik.

Jevgenia Lukjanets, kes müüb Ahtmes asuva OG Elektra kaupluse uksel oma aialapil kasvatatud tomateid, kurke, tikreid ning piparmünti, on südamepõhjani õnnetu, et peab kodutu kombel sellises kohas oma toodangut müüma.

“Oleksin hea meelega nõus mõnesaja meetri kaugusel asuva kaubanduskeskuse kõrval leti taga seisma. Seal pole ju elementaarseid kauplemistingimusi: territoorium pole asfalteeritud, sellepärast on seal pidevalt tolmune, ei saa minna tualetti või käsi pesta, pea kohal pole mingit varju, mis tähendab, et vihma ega kuuma päikese käes ei saa kaubelda, kuna lilled närtsivad kohe ära,” selgitas vanaproua asjade seisu.

AS Grossi Toidukaubad Ahtme kaupluse OG Elektra juhataja Riina Leval ütles, et seadus nõuab sellelaadse poeuksel kauplemise lõpetamist, kuna aiasaaduste müüjatel puuduvad müügiload.

“Puhtinimlikul tasandil saan ma neist vanamemmedest ja -taatidest aru ning mõistan, et nende kaubal on turgu. Teisalt kujutavad nad endast meie jaoks väikest, ent siiski märgatavat konkurentsi, pakkudes neidsamu tomateid ja kurke madalama hinnaga,” selgitas oma ametlikku seisukohta poejuhataja.

Jõhvi politseiosakonna vanemkomissar Ain Kruuse ütles, et hoolimata sellest, et aiasaadustega vanainimesed otseselt kedagi ei sega, pole seadusega selline kauplemine siiski lubatud.

“Ei mäleta, et politsei oleks seni kedagi niisuguse ebaseadusliku tegevuse eest trahvinud. Seaduses on aga sätestatud, et müügiloata eraisikut võib trahvida kuni 50 trahviühiku ulatuses (ük trahviühik võrdub 60 krooniga).”