Sotsiaaldemokraatide esitatud koolieelse lasteasustuse seaduse muudatused vabastavad lasteaiatasu ja toiduraha tasumisest lapsevanemad, kes on töötukassas arvele võetud ega saa enam töötuskindlustushüvitist, teatas Sotsiaaldemokraatide pressiesindaja.

„Eesti suureks probleemiks on saanud pikaajaline töötus, mis toob kaasa paljude inimeste vaesumise ja süvendab omakorda vaesust meie laste seas. Meie lapsed tuleb välja tuua vaesuse ja harimatuse riskist,“ märkis kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg.

Paljud töö kaotanud vanemad või üksikvanemad on täna sunnitud oma lapsed lasteaiast ära võtma, kuna nad ei suuda enam maksta lasteaiatasu. See piirab laste juurdepääsu alusharidusele, rääkimata sellest, et teatud juhtudel ei ole tagatud ka laste normaalne toidulaud, selgitas Kreitzberg. Eelnõu väljatöötamise tingiski tema sõnul paljude laste sattumine äärmisesse vaesusriski, mida ei tohi endale lubada ükski demokraatlik riik, kes ei soovi riskida oma maa ja kodanike tulevikuga.

Täiendav toetus töötute peredele hakkab eelnõu järgi kehtima 2011. aasta esimesest jaanuarist, et vajalikke summasid saaks ette planeerida. Sotsiaaldemokraatide ettepaneku rakendamine nõuab ühes kuus täiendavalt kolm kuni neli miljonit krooni. „Arvestades probleemi ülimat tõsidust peame seda kulutust väga väikeseks,“ märkis Kreitzberg.