"SDE on mitmel korral algatanud valimiskuludele ülempiiri kehtestamise eelnõu, kuid täna veel suuremat esindatust omavad erakonnad on need alati välja lülitanud," ütles Lember Delfile.

"Meie viimane eelnõu nägi ette 400 000 euro suuruse ülempiiri kehtestamise," meenutas ta. "Sama ettepanek elab veel põhiseaduskomisjoni ettepanekute paberil, kuid ülearu optimistlik ei ole ma ka seekord."

Lember tunnustas Lumanit, et ta erakondade rahastamise teemadel sõna sekka ütleb. "Kerge huumoriga võiks ju tõdeda, et eks igaüks tahab teada, mida tema rahaga tehakse ja kindlasti poleks see ka suurtoetajatele paha uudis, kui valimiskulusid piiratakse," sõnas Lember.

Sotside teine põhiseisukoht haakub Lemberi sõnul samuti Lumani mõttega. "Reaalsetele valimiskulutustele tuleb teha audit, et suudaksime ka kulutuste sisust aru saada ning neid võrrelda," leidis ta.

Siin on Lemberi sõnul üheks sammuks juba menetluses olev kvartalipõhise aruandluse ühtlustatud sisu ja vormi kasutuselvõtt järgmisest aastast, mis muudab aruannete avalikustamise ka operatiivsemaks ja erinevate erakondade vahel võrreldavaks.

"Valimiskulude läbipaistvuse ja selguse suunas saab veel mitu sammu edasi astuda," on Lember veendunud. "Ei ole ülearu lootusrikas, kuid sotsiaaldemokraadid loodavad parimat ja partnerid vähemalt peaks suutma adekvaatselt selgitada, miks nad meie ettepanekutega nõus ei ole."

Lember on skeptiline liikmemaksude ja muu rahastuse omavahelise sidustamise osas, sest pigem tekitab see trikitamist juurde ning ei pruugi anda oodatud tulemust.

Lember nõustub Lumani viimase ettepaneku sisulise mõttega, et teha uutele tulijatele sisenemine erakonnamaastikule lihtsamaks. "Üheks meetodiks võiks siin pigem olla valimiskautsjoni langetamine," pakkus Lember. "Loodavate ehk uute erakondade riigieelarvest toetamine väärib kaalumist."

Sarnaselt Keskerakonnaga leiab ka sotse esindav Lember, et sel juhul tuleb välistada olukorrad, kus ühendusi hakatakse looma eesmärgiga saada rahalist toetust.

"Poliitikas osaletakse siiski valimiste kaudu," ütles Lember. "Kindlasti toetame me mõtet suurendada valimiskünnist mitte ületanud erakondade rahastamist."

Lember lisas, et erakondade rahastamise läbipaistvamaks muutmine peaks olema kõikide erakondade huvides, sest seeläbi suudaksime tõsta inimeste usaldust poliitikute vastu.

"Kindel võit oleks ka rangemate reeglite rakendumisel ka see, et valimiskampaaniates ei võistle omavahel reklaamiagentuurid, vaid poliitikud peavad tõsist debatti ideede ja tegevuste üle," ütles ta.