SDE esimees Sven Mikser teatas täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et kavatseb kandideerida maikuistel Euroopa Parlamendi valimistel erakonna esinumbrina. Samal ajal jätkab ta osalemist Eesti sisepoliitikas ning tüürib erakonna 2015. aasta riigikogu valimisteni.

"Mina ei näe selles küll probleemi, need ei ole üksteist välistavad ametikohad," lausus praegune eurosaadik Ivari Padar, kelle sõnul on minevikust võtta palju näiteid erakonnajuhtidest, kes osalenud edukalt üheaegselt nii koduriigi kui ka Euroopa poliitikas. "Ma usun, et hea ajaplaneerimise juures on see täiesti võimalik."

Kas Mikseri kandideerimine europarlamenti tähendab, et sotsiaaldemokraadid valivad endale lähiajal uue esimehe? Padari teada mitte, sest erakonna põhiseisukoht on tema hinnangul, et Mikser peaks vedama erakonna vähemalt kuni riigikogu valimisteni ja sooritama seal hea tulemuse. "Vahepeal on lihtsalt hulk olulisi tugipunkte, mis tuleb edukalt läbida, nende seas ka europarlamendi valimised," lisas ta.

Europarlamendi saadikute töörütmi kohaselt käivad poliitikud nädalavahetustel koduriigis, seega ei näe Padar ka probleemi, et Mikser võiks Eesti poliitikast täielikult võõrduda. "Eriti just riigikogu valimiste eel pole olemas sõna "puhkepäevad", tööd tehakse ka laupäeval ja pühapäeval," põhjendas Padar.

Ka Mikseri kõige tõenäolisem mantlipärija, praegune erakonna peasekretär Indrek Saar kinnitas, et temal pole kavas niipea erakonna esimeheks tõusta.

"Vaadates, kui töökas on Mikser Eesti parlamendis, pole minul küll sellist hirmu, et ta ei võiks kahel kohal hakkama saada," ütles Saar ja lisas, et erakonna esimehe jätkamine on oluline ka selleks, et valijad võiksid anda tema tööle hinde. "Kui vahetada paar kuud enne valimisi juhatust, pole üldse kindel, millise esimehe tööd valimistulemuste järgi hinnata," ütles ta.

Kuigi Saare hinnangul on Mikser välispoliitikas üks Eesti tugevamaid, eurovolinik Siim Kallase, välisminister Urmas Paeti ja mõne praeguse europarlamendi saadiku kõrval, ei ole tema minek üldsegi kindel. Nimelt kandideerivad erakonnad tänavustel valimistel avatud nimekirjadega. "See tähendab, et ka nimekirjas 12. kandidaat võib Euroopasse minna, kui kogub rohkem hääli kui esinumber," selgitas Saar.

Samas nentis ta, et Mikserile oleks kahtlemata kasulik Eesti poliitikat mõnda aega ka distantsilt vaadata.