Riigikogus läbis täna esimese lugemise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud  sotsiaalhoolekande seaduse täiendamise seaduse eelnõu, mis lubab majandusraskustesse sattunud peredele maksta üheaegselt nii toimetuleku-kui lapsetoetust. Kehtiv seadus loeb lapsetoetuse perekonna sissetuleku hulka, mis jätab raskustes pered toimetulekutoetuse määramisel sisuliselt ilma lastetoetuseta, teatas erakonna pressiesindaja.

„Ma väga loodan, et valitsuskoalitsioon ei pane meie eelnõu kalevi alla. Sotsiaaldemokraatide ettepanek tuleb kiirelt seadustada, et ta saaks hiljemalt 1. aprillil jõustuda. See oleks väike, aga ülimalt vajalik samm, et leevendada vaesust lastega peredes,“ ütles sotsiaalkomisjoni liige Heljo Pikhof.

„Koos töötuse kasvuga kasvab pidevalt ka toimetulekuraskustes perede arv. Kõige enam kannatavad seetõttu lapsed, kes vajavad riigi suuremat tuge.“ Olukord muutub veelgi karmimaks kevadel, kui väga paljudel töötutel vanematel lõpeb õigus töötuskindlustushüvitisele, lisas Pikhof.

Tema sõnul andis valitsuse eelnõule eitava hinnangu, mistõttu on oht, et valitsusliit ei soovi tegelikkuses hätta sattunud perekondi abistada. „Ülimalt küüniline on sealjuures sotsiaalministeeriumi põhjendus, et see muudatus ei motiveeri toimetulekutoetust saavaid peresid tööd ega täiendavaid sissetulekuid otsima. Näib, et ministeeriumis ei teata, et Eestis on üle 100 000 töötu,“ lausus Pikhof.