Augusti lõpus ministriameti mahapanemisest teatanud senisel ettevõtlusministril Urve Palol jääb 14. septembri seisuga kasutamata 4,64 puhkusepäeva, mis tähendab, et talle makstakse hüvitist 682,17 eurot (millest arvestatakse maha maksud).

Ametist lahkuval kaitseministril Sven Mikseril jääb puhkamata 8,64 päeva, mille eest saab ta hüvitist 1293,41 eurot. Senisel tervise- ja tööministril Rannar Vassiljevil jääb kasutamata kõige vähem puhkust – 2,48 päeva, nii et hüvitisena makstakse talle 380,58 eurot.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Aleksandra Solntseva ütles Delfile, et vastavalt vabariigi valitsuse seadusele on valitsuse liikmel, kes on ametist vabastatud valitsuse tagasiastumise või ministrile umbusaldusavalduse avaldamise tõttu või peaministri ettepanekul, õigus saada hüvitist kuue kuu ametipalga ulatuses, mis teeb Rannar Vassiljevi puhul kokku 27 023,88 eurot (miinus maksud).

Valitsuse meedianõunik Ave Tampere kinnitas, et see hüvitis on olemas, kuid märkis, et kuna Palo kirjutas ise lahkumisavalduse, siis talle see õigus ei laiene. Pealegi ei maksta hüvitist ministritele, kes suunduvad tagasi riigikokku, nii et lisaks Palole pole sellele hüvitisele õigust ka Mikseril.

"Tegelikult ei ole see ka automaatne väljamaksesüsteem, vaid õigus hüvitisele. Ainuke nendest kolmest, kellel on õigus saada hüvitist, on Vassiljev," lausus Tampere. Selle hüvitise väljavõtmist ei peeta heaks tooniks, aga kuna Vassiljev jääb päevapealt töötuks ja riigikokku ta minna ei saa, siis võib ta hüvitise väljavõtmist siiski vajalikuks pidada.

Rannar Vassiljev ütles Delfile, et ta püüab võimalikult palju pooleliolevat lõpetada ja tal on olnud tihe töönädal. Ta lisas, et valitsuses on käimas pingelised läbirääkimised järgmise aasta eelarve teemal. "Pole senini jõudnud end hüvitistega kurssi viia ega ka konkreetseid plaane tulevikuks koostada," sõnas Vassiljev.

Samal päeval saatis aga peaminister Taavi Rõivas rahandusministeeriumile valitsuse korralduse, mille järgi tuleb sotsiaalministeeriumile eraldada valitsuse reservist 35 941,76 eurot, et seoses ühe ministri volituste lõppemisega saaks välja maksta kuue kuu ametipalga suuruse hüvitise. 9000-eurone erinevus tuleb sellest, et 27 000 eurole tuli juurde arvestada ka sotsiaalmaks.

Hardi Volmeril on õigus 10 000-eurosele hüvitisele

Riigikogu kantselei kommunikatsioonijuht Urmas Seaver ütles Delfile, et Urve Palo naasmisel riigikokku peab lahkuma asendusliige Marianne Mikko, kes aga jääb arvatavasti riigikokku Jevgeni Ossinovski asendusliikmena. Ossinovski esimene asendusliige on küll Etti Kagarov, kes on aga öelnud, et tema parlamenti ei lähe.

Sven Mikseri naasmisel riigikokku peab sealt lahkuma Hardi Volmer, kellel on õigus saada kolme kuu hüvitis ehk 10 332,66 eurot. Kui Etti Kagarov otsustab siiski riigikokku minna ja Marianne Mikko peab lahkuma, on ka Mikkol õigus sama suurele hüvitisele.

Tasub vast kohe ära mainida, et kaitseministri ametikohale asuva Hannes Hanso asemel saab riigikokku minna Neeme Suur. Kui tema riigikogus tööle asuda ei soovi, on järgmine asendusliige Kalev Kotkas.

Kui kõik hüvitised kokku lüüa, tuleb ka ilma sotsiaalmaksuta summaks ligi 40 000 eurot. Kui sotsiaalmaks juurde liita, kujuneb väljamaksmisele kuulumaks summaks suisa 53 000 eurot.

Palo teatas ministriameti mahapanemisest 30. augustil toimunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogul, kus erakond toetas hääletuse tulemusel senises koalitsioonis jätkamist.

Möödunud laupäeval, 5. septembril teatas SDE juhatus, et otsustas esitada tervise- ja tööministri kandidaadiks erakonna uue esimehe Jevgeni Ossinovski, ettevõtlusministri kandidaadiks Liisa Oviiri ja kaitseministri kandidaadiks Hannes Hanso. SDE senistest ministritest jääb ametisse kultuuriminister Indrek Saar.