Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ütles teisipäeval BNS-ile, et Indrek Tarandi võimalik kandideerimine presidendiks on tema enda vaba otsus, milles teda keelata ei saa. „Kummastav on see uudis küll, pidades silmas lähiminevikku ja Tarandi suhteid Keskerakonnaga, aga küllap on siis kõik võimalik, kui see teoks peaks saama,“ sõnas Tamkivi BNS-ile.

Tema hinnangul ei ole usutav, et Tarandi kandideerimine võiks viia presidendi valimise ka seekord riigikogu saalist välja. „Ma ei kujuta küll ette, milline Tarandi kampaania saaks olema, aga kandideerimist Keskerakonna poolt esitatud kandidaadina ei suuda ma väga tõsiselt võtta,“ lisas Tamkivi.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni ja SDE esimehele Sven Mikseri sõnul ei tulnud uudis Tarandi võimalikust presidendiks kandideerimisest talle üllatusena – et Keskerakond kellegi esitab, on räägitud pikalt ja et kandidaadiks võiks olla Tarand, on samuti kuulda olnud.

„Kindlasti on presidendivalimisi nii ajakirjandusel kui ka üldsusel põnevam jälgida, kui kandidaate on rohkem kui üks,“ sõnas Mikser. „Kolm erakonda on deklareerinud, et toetavad president Ilvest ja nii ei näe ma põhjust, miks ei peaks president riigikogus valitud saama.“

Mikseri arvates on praegu, ilma Tarandi enda selgitusteta, lahtine, milline on tema ja Keskerakonna poliitiliste vaadete ühisosa. „Kandidaat ja tema esitaja peaksid omama vähemalt mingil määral ühte langevalt arusaama poliitilisest programmist. Sellest ühisosast Tarandi ja Keskerakonna vahel seni kuulda ei ole olnud,“ tõdes Mikser.

Keskerakonna juhatus teatas esmaspäeval läbirääkimiste alustamisest europarlamendi saadiku Indrek Tarandiga tema kandideerimise küsimuses presidendiks.

Riigikogu koguneb presidenti valima 29. augustil. SDE, Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit on teatanud, et toetavad Toomas Hendrik Ilvese tagasivalimist presidendiks teiseks ametiajaks. Kolmel erakonnal on parlamendis 75 kohta. Presidendi valimiseks parlamendis on vaja vähemalt 68 saadiku toetust.