"See, kui kiiresti Scoutspataljoni sõdurid helikopterilt maha saavad ja lahingülesandeid täitma asuvad, on muljetavaldav," ütles Ameerika Ühendriikide 173. õhudessantbrigaadi Eestis viibiva kompanii kontaktohvitser kapten Orlando Zambrano, kelle sõnul tegutsesid eestlased ameeriklastega võrreldaval tasemel.

"Kuigi eestlaste jaoks oli tegemist nende esimese kopteridessandiga, võinuks nende tegutsemist vaadates väita, et nad teevad seda juba sajandat korda," lisas ta.

Esimesena asusidki tegevusse Ämarist kahe helikopteri pardal teele asunud Scoutspataljoni võitlejad, kes maandumistsooni Pakri poolsaarel jõudsid umbes veerand tundi hiljem.

Kuni tunniste vahedega järgnesid Eesti jalaväerühmale kopteritel kolm Ameerika õhudessantrühma, kes asusid maandumisplatsilt ründama kolme ülejäänut sihtmärki. Vastutegevust tegid eestlastele ja ameeriklastele ründeobjekte kaitsvad Scoutspataljoni kaitseväelased.

Laupäeval ja pühapäeval harjutatakse objektide ründamist öisel ajal, esimesed kaitseväelased saabuvad maandumistsooni Pakri poolsaarel kell 23.00.

Maaväe üldkopter (utility helicopter) Sikorsky UH-60 Black Hawk kuulub Sikorsky Aircraft Corporation loodud helikopterite S-70 perekonda.

Liskas maaväe kopterile kuuluvad samasse perekonda veel mereväe kopter SH-60 Seahawk, päästekopter MH-60G/HH-60G Pave Hawk ning veel mõned sama tüüpi lennuvahendid.

Black Hawk on mitmeotstarbeline - teda kasutatakse üksuste transportimiseks, vigastatute evakuatsiooniks, lahingujuhtimiseks ja muudeks ülesanneteks.

Esimest korda kasutasid Ühendriigid Black Hawke 1983. aasta Grenada invasiooni ajal. Hiljem on kopterid kasutust leidnud veel 1991. aastal Lahesõjas, 1993. aastal Mogadishu ründamisel ning seejärel Balkanil, Haitil, Iraagis ja Afganistanis.

Täiustatud Black Hawke kasutati Pakistanis Osama bin Ladeni tabamisel 2011. aastal. Reaktiivmürskude, rakettide, pommide ja kuulipildujatega varustatuna on Black Hawk tõhus ründevahend.

Ameerika Ühendriikide 173. õhudessantbrigaad, mille koosseisu kuulub ka Eestis viibiv kompanii, asutati Esimese maailmasõja ajal ja on osalenud Teise maailmasõja lahingutes, Vietnami sõjas ning operatsioonidel Iraagis ja Afganistanis.

Paldiskis baseeruv Scoutspataljon on 1. jalaväebrigaadi koosseisu kuuluv elukutselistest kaitseväelastest koosnev kiirreageerimisvõimega soomuspataljon.