Narva piirivalvurid külaliste tulva veel ei tundnud. Kuid Kirde piirivalvepiirkonna pressiohvitser Valeri Kiviselg tunnistas Põhjarannikule, et mõningat külaliste arvu suurenemist on oodata. Selle kasuks räägib nii Schengeni ruumis vana olija Soome kogemus kui ka terve loogika: ülemaailmse tähtsusega keskusest Peterburist suundub turistide voog ühtsesse Euroopasse lühimat teed pidi ja see läheb nüüd läbi Narva, kirjutab Põhjarannik.

Kiviselja sõnul on viimasel kuul keskmiselt kaks-kolm inimest päevas püüdnud Narva kaudu Eestisse tulla mõne muu Schengeni viisaruumi riigi, mitte aga Eesti viisaga. Kuni meie riik selliste riikidega ühinenud polnud, tuli inimesed tagasi saata. Nüüd on Euroopa Liidu idaväravad avatud kõigile, kellel on passis ükskõik millise Schengeni viisaruumi riigi kleebis.

Eesti Schengeni viisaruumi kuulumise esimese kuue tunniga, 21. detsembri südaööst kuni hommikul kella 6ni, tuli Narva kaudu Venemaalt Eestisse 19 Eesti Schengeni viisa omanikku. 16 neist tegi seda maanteepiiripunkti ja üks raudteepiiripunkti kaudu. Üks rännumees kasutas Eestit transiitriigina Rootsi jõudmiseks.

Kontrollimises ja vormistamises pole Vene-Eesti piiril midagi muutunud. Kiviselg selgitas, et juba aasta pärast on kõik protseduurid ja sisseseade piiril viidud vastavusse Schengeni nõudmistega.